Samit predsednika država Jugoistočne Evrope „Raznolikost kulturne baštine – upravljanje i turistička promocija“ održan je juče na Cetinju pod pokroviteljstvom predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, u saradnji sa UNESCO-om i Savetom Evrope. Kosovski predsednik Fatmir Sejdiju nije pozvan na samit, jer Kosovo nije članica UN, izjavio je Filip Vujanović.

On je rekao da se cetinjski samit održava u saradnji sa UNESCO i Savetom Evrope koji „imaju svoja pravila“. Podsetivši da je samit 2008. bio u Atini i da Sejdiju takođe nije bio pozvan, Vujanović je kazao da je „UNESCO specijalizovana organizacija UN, a Kosovo nije članica te svetske organizacije“.

U Prištini je saopšteno da stavove Kosova na Cetinju zastupa albanski predsednik Bamir Topi. On je izjavio da je neophodno „uključivanje nove demokratske i multietničke države Kosovo“ u forume i regionalne pokrete.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da nema ništa protiv da Kosovo učestvuje na regionalnim i svetskim forumima, ali samo pod imenom UNMIK-Kosovo, kako je definisano Rezolucijom 1244.

– Legitimno je da predsednik Albanije zastupa i prava kosovskih Albanaca, pošto i ja zastupam prava Srba gde god nastupam, kao što predsednik Crne Gore zastupa prava Crnogoraca u Lovćencu ili Kosovskoj Mitrovici – rekao je Tadić.

On je kazao da ne bi bio srećan ako bi došlo do uspostavljanja diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine, jer to ne bi doprinelo poboljšanju odnosa Srbije i Crne Gore.

– Mislim da su odnosi Srbije i Crne Gore prioritetni i prirodni. Ko će imati bliže odnose u regionu od Srbije i Crne Gore – rekao je Tadić novinarima.

Tadić je istakao da su crnogorski zvaničnici, sa kojima je razgovarao, razumeli taj stav i složili se sa njim. Upitan da li će, ako Crna Gora ponovo predloži Anku Vojvodić za ambasadora u Beogradu, to biti prihvatljivo za Srbiju, Tadić je naglasio da to ne bi bilo uobičajeno u diplomatskoj praksi.

– Siguran sam da će Crna Gora poštovati, kao i svaka druga nezavisna država članica UN, diplomatsku praksu koja je uspostavljena u UN i tu nema nikakve dileme – rekao je Tadić.

On smatra da svi koji žele da svoj identitet definišu kao Srbi, Crnogorci ili Hrvati imaju pravo na to i da niko ne može da ih sprečava da tako definišu svoj identitet. Prema njegovoj oceni, „pitanje identiteta je zajedničko i teško je razdvojiti identitet među Srbima i Crnogorcima“. U razgovorima sa crnogorskim zvaničnicima, prema rečima Tadića, nisu do kraja definisane pozicije oko statusa Srba u Crnoj Gori i statusa Crnogoraca u Srbiji.

– Moj stav je jasan. Ja ne mogu da prihvatim da su Srbi u Crnoj Gori manjinski narod. Ne mogu da prihvatim da su srpski jezik i srpska kultura manjinski u Crnoj Gori. To je neprirodno i nelogično – rekao je Tadić i poručio da Srbija ne vodi hegemonističku politiku, ali da ima pravo da brani vlastiti identitet gde god on postoji u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Rumuniji i Mađarskoj.

Samitu su prisustvovali predsednici država regiona – Albanije Bamir Topi, Bugarske Georgi Parvanov, Hrvatske Stjepan Mesić, Makedonije Đorđe Ivanov, Srbije Boris Tadić, Slovenije Danilo Tirk, kao i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović – te generalni direktor UNESCO-a Koičiro Macura i generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis.

Mesić i Tirk dogovorili smirivanje tenzija

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić i predsednik Slovenije Danilo Tirk dogovorili su odmrazvanje odnosa dveju država. Mesić je, nakon razgovora sa slovenačkim kolegom, izjavio da je sa Tirkom dogovorio smanjivanje tenzija, i nastavak razgovora o pograničnom sporu. „Ne smemo ove rasprave političke elite, ali i rasprave u pravnoj sferi, prenositi u odnose među građanima“, rekao je Mesić. Tirk nije štedeo reči hvale za svog hrvatskog kolegu, rekavši da Mesića izuzetno ceni kao „mudrog sagovornika u razgovorima o unapređenju odnosa sa Hrvatskom“. „Ne treba dizati tenzije, već mirno i dostojanstveno rešavati sporna pitanja. Treba unaprediti saradnju na svim poljima, a sporna pitanja trebalo bi da reši Oli Ren i Evropska komsija“, rekao je Tirk. Tanjug

Vujanović: Sastanci jačaju mir i saradnju

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da su sastanci predsednika država Jugoistočne Evrope uvek afirmisali mir, toleranciju, regionalnu saradnju i razvoj. „Teška istorija – posebno nedavna – Zapadnog Balkana i država bivše Jugoslavije, obavezuje nas da je pamtimo kao nesreću koja večno opominje, ali i upućuje na zajedničku evropsku budućnost… u kojoj će razlike biti prednost, a pojedinačni uspeh dobro za sve“, kazao je Vujanović. „Kultura i turizam znače šansu i obavezu snažnijeg regionalnog povezivanja“, rekao je Vujanović. On je rekao da Crna Gora podržava izbor Irine Bokove za budućeg generalnog sekretara UNESCO-a. Beta

Srbija: Zaustaviti falsifikovanje istorije

„Vlasti u Prištini pokušale su da zloupotrebe srpske verske objekte na Kosovu u opasnoj igri stvaranja identiteta. Iznova i iznova pojavljuju se publikacije u kojima se iznose nečuvene tvrdnje da je srpsko pravoslavno nasleđe iz srednjeg veka zapravo albansko nasleđe“, izjavio je Boris Tadić. On je pozvao međunarodne organizacije da osude pokušaje privremenih kosovskih vlasti da falsifikuju istoriju svojatajući srpsko kulturno nasleđe na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari