Stevan Sremac i njegov lako razumljiv humor i danas čitaoce ne ostavlja bez smeha, a upravo radosti življenja koju je i sam pisac zagovarao posvećena je kulturna manifestacija Sremčevi dani u Elemiru. Prvih deset godina od osnivanja, obeleženo proteklog juna, prošlo je brzo, a za okupljanje kulturnih stvaralaca u gostoljubivom Banatu pročulo se gde i kako treba.

Od početnih koraka Sremčevi dani postali su jasno profilisana manifestacija koja okuplja književnike, karikaturiste i pesnike sa pečatom koji daju domaći autori. Sremčeve dane organizuju Mesna zajednica Elemir i Banatski kulturni centar iz Miloševa, uz podršku Opštine Zrenjanin.


– Manifestacija se lepo razvila, gostiju je sve više, učesnika na konkursu je puno i pravo je zadovoljstvo kada se svake godine u poslednjoj nedelji juna svi ti ljudi okupe u Elemiru. Sve vrca od ideja, humora, razmene ideja i atmosfera je lepa. Ali, još malo medijske pažnje i finansijske pomoći bi nam dobro došlo, navodi Dragiša Cukić, sekretar MZ Elemir. Na pitanje da li su Elemirci duhoviti, on odgovara da je humor uvek prisutan u svakodnevnom životu Elemiraca, te da Stevan Sremac nije slučajno odabrao baš ovo mesto da bi u njega smestio radnju romana “Pop Ćira i pop Spira”.

– Pisanju ovog poznatog romana prethodio je spev “Bal u Elemiru”, što je činjenica koju naša manifestacija promoviše. Trenutno smo u fazi kada je jedno održavanje Sremčevih dana za nama, a za drugi skup počinju pripreme. U martu nas očekuje formiranje programa, konkurs će biti raspisan u aprilu, a javne nabavke ćemo obaviti u maju, objašnjava Dragiša Cukić. Prema njegovim rečima, gosti Elemira u te svečane dane kada traje manifestacija su meštani, Zrenjaninci, Miloševčani, Novosađani i gosti pesnici iz cele zemlje.

Kulturnu manifestaciju “Bal u Elemiru – Sremčevi dani” osnovala je Mesna zajednica Elemir 2005. godine u čast velikana srpske književnosti Stevana Sremca, koji je u Elemiru, čekajući na prijem u dvorac porodice Kiš, napisao epos u deset pesama po istinitom događaju pod nazivom “Bal u Elemiru”. Svake godine organizatori, pored bogatog kulturno-umetničkog i zabavnog programa, raspisuju i književni konkurs za najbolja ostvarenja humoristično-satiričnog žanra (neobjavljena pesma, priča, esej) i dodeljuju nagradu „Stevan Sremac“.



Jedinstvena kolonija karikature

U okviru manifestacije redovno se održava i jedinstvena kolonija karikature koja okuplja značajne domaće stvaraoce u ovoj oblasti. Protekle godine na desetim jubilarnim Sremčevim danima nagrade za najbolja humoristično-satirična književna dela dodeljena su Jovanu Gveri, Bojani Babić i Dragici Stojanović. Učestvovalo je 150 radova iz zemlje i inostranstva, a u žiriju su bili Uglješa Šajtinac, Srđan Tešin i Bojan Samson. Jedanaesti Sremčevi dani održaće se krajem juna ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari