Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i irački premijer Nuriji al Maliki otvorili su juče u Aplands Vezbiju, 25 kilometara severno od švedske prestonice Stokholma, konferenciju UN posvećenu napretku ostvarenom u Iraku. Ban Ki Mun je konstatovao da je stepen nasilja smanjen u odnosu na „alarmantno stanje 2006.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i irački premijer Nuriji al Maliki otvorili su juče u Aplands Vezbiju, 25 kilometara severno od švedske prestonice Stokholma, konferenciju UN posvećenu napretku ostvarenom u Iraku. Ban Ki Mun je konstatovao da je stepen nasilja smanjen u odnosu na „alarmantno stanje 2006. i početkom 2007“ , dok su se kapaciteti bezbednosnih snaga Iraka poboljšali.
„Značajan napredak je ostvaren u tri ključne oblasti – bezbednosti, politici i ekonomiji, uprkos izazovima“, rekao je Ban Ki Mun na početku zasedanja političkog i ekonomskog foruma na kojem učestvuje oko 500 zvaničnika iz više od 90 zemalja. On je dodao da za taj uspeh irački premijer Nuri al Maliki, njegova vlada i irački narod zaslužuju čestitke. „Zajedno možemo ostvariti nacionalni cilj Iraka za stvaranje slobodne, bezbedne, stabilne i napredne zemlje“, rekao je generalni sekretar UN.
Švedski premijer Frederik Rejneld takođe je pozdravio napore iračkih vlasti koji su, kako je rekao, omogućili „značajan napredak u oblastima od vitalnog značaja, poput bezbednosti, demokratije, održivog razvoja i ljudskih prava“.
Irački premijer Nuri al Maliki izjavio je, pre početka zasedanja, da će od međunarodne zajednice zatražiti otpis dugova svoje zemlje. Zvaničnici su saopštili da je taj zahtev uglavnom uperen na arapske zemlje, kojima Irak duguje 67 milijardi dolara.
U međuvremenu, američki državni sekretar Kondolisa Rajs apelovala je na sve zemlje da podrže rekonstrukciju Iraka. Konferencija ima za cilj da se izrazi podrška naporima Iraka u obnovi stabilnosti i ponovnom uspostavljanju funkcionalne ekonomije. UN su sazvale konferenciju kako bi ponovo razmotrile petogodišnji paket nazvan Međunarodni ugovor za Irak, čija je primena obustavljena prošle godine.
U Aplands Vazbiju mere bezbednosti podignute su na najviši nivo, a najavljene su brojne demonstracije u okolini Stokholma protiv američkog prisustva u Iraku. Maliki je po dolasku u Švedsku izajvio da Irak traži od zemalja sveta da ponovo otvore diplomatska predstavništva i da otpišu sve dugove njegovoj zemlji. Veći deo iračkih zaduženja datira još iz vremena režima Sadama Huseina. Novac je pozajmljen uglavnom od zalivskih zemalja Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari