Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je u nedelju sirijskog predsednika Bašara al Asada da „prestane da ubija“ svoje sugrađane. „Ponavljam danas sirijskom predsedniku Asadu, prekinite sa nasiljem, prestanite da ubijate svoje sugrađane, represija vodi u ćorsokak“, rekao je Ban Ki Mun na otvaranju konferencije o demokratskoj tranziciji u arapskom svetu koja se održava u Bejrutu.


Ban je citirao čuvenog arapskog filozofa iz 14. veka Ibna Halduna rekavši da onaj ko koristi moć, silu ili prinudu to radi na svoju štetu i da će ga jednog dana njegov narod napustiti.

Ban Ki Mun koji je u trodnevnoj poseti Libanu u u subotu uveče je izjavio da je kriza u Siriji, gde je u nasilnom suzbijanju antivladinih demonstracija prema procenama Ujedinjenih nacija poginulo više od 5000 ljudi, krenula u opasnom smeru. Sa druge strane, sirijski predsednik Bašar al-Asad proglasio je opštu amnestiju za „zločine počinjene tokom događaja“ koji potresaju zemlju od 15. marta, javila je zvanična agencija Sana.

„Predsednik Asad je izdao dekret koji podrazumeva generalnu amnestiju za zločine počinje tokom dešavanja između 15. marta 2011. i 15. januara 2012. godine“, dodala je Sana ne navodeći druge detalje. Sirijski predsednik Bašar Asad pridružio se u sredu hiljadama svojih pristalica u prestonici Damasku, u veoma retkom javnom pojavljivanju, rekavši masi da želi da crpi snagu iz nje.

Asad (46), bio je okružen bezbednosnim čuvarima kada se pojavio u masi, obučen mnogo opuštenije nego inače, u jakni bez kravate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari