MUN: Najrobi – Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun izjavio je juče u poruci ministrima za zaštitu životne sredine na otvaranju konferencije UN posvećene ekološkim rizicima izazvanim globalizacijom u Najrobiju, da će najsiromašniji, koji su najmanje odgovorni za globalno zagrevanje, najviše patiti zbog posledica klimatskih promena.

MUN: Najrobi – Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun izjavio je juče u poruci ministrima za zaštitu životne sredine na otvaranju konferencije UN posvećene ekološkim rizicima izazvanim globalizacijom u Najrobiju, da će najsiromašniji, koji su najmanje odgovorni za globalno zagrevanje, najviše patiti zbog posledica klimatskih promena. U Banovoj poruci se navodi da se situacija u okruženju stalno pogoršava, te da će svi osetiti posledice klimatskih promena, ali da su siromašni najugroženiji. „Siromašni u Africi i malim ostrvskim zemljama najviše će patiti, iako su najmanje odgovorni za globalno zagrevanje“, poručio je Ban. Stručnjaci tvrde da je Afrika najmanje odgovorna za emisiju štetnih gasova koji su uzrok efekta staklene bašte, ali da će zbog siromaštva, nedovoljne razvijenosti i geografskog položaja najviše osetiti posledice promena. Širenje pustinje Sahara i topljenje snega na Kilimandžaru postali su afrički simboli globalne ekološke krize.
Ministri za zaštitu životne sredine sastali su u Keniji kako bi razmotrili da li se procvat svetske trgovine može primeniti u spasavanju planete, nekoliko dana posle žestokog upozorenja da su ljudi krivi za globalno otopljavanje. Zvaničnici UN se nadaju da će ovaj izveštaj podstaći vlade, naročito američku, i kompanije da smanje emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Najveći krivci za ovo zagađenje su elektrane, fabrike i automobili. Osim globalizacije, tema razgovora u Najrobiju biće i sve veća pretnja zagađenja živom, sve veća potreba za biogorivima i reforme UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari