Generalni sekretar UN Ban Ki Mun juče je ujutro posetio Olimpijski stadion „Asim Ferhatović-Hase“ u Sarajevu. U počasnom krugu atletskom stazom po stadionu u trčanju mu se pridružio bosanskohercegovački olimpijac Islam Đugum. Generalni sekretar je tako i simbolično obeležio svoj boravak u nekada olimpijskom Sarajevu, pred današnji početak Olimpijskih igara u Londonu, na kojima će nositi Olimpijsku baklju.


Ban Ki Mun je juče takođe posetio Srebrenicu i odao počast žrtvama genocida, čime je završio posetu BiH i turneju po zemljama nekadašnje Jugoslavije. „UN nisu ispunile svoju odgovornost. Međunarodna zajednica nije sprečila genocid. Ali, naučili smo lekciju iz tog užasa i još učimo. Ogroman broj muškaraca i dečaka izgubio je život u Srebrenici, nepotrebno, divljački. Ali, isto tako, Srebrenica je pokrenula novu odlučnost međunarodne zajednice da dostigne pravdu, da insistira na odgovornosti, da zaštiti civile“, rekao je generalni sekretar UN.

Ban je u sredu doputovao u zvaničnu posetu BiH i u Sarajevu se sastao sa njenim najvišim zvaničnicima i sa predstavnicima međunarodne zajednice. On je održao govor poslanicima Parlamentarne skupštine BiH, poručivši da su UN partner BiH u reformama za pripremu za članstvo u Evropskoj uniji. Ukazao je da reforme treba ubrzati.

Generalni sekretar UN je ocenio da je Zapadni Balkan (Albanija i zemlje bivše Jugoslavije osim Slovenije) „na svojevrsnom putu – putu pravde, mira, pomirenja“. Podsetio je da je „pre 20 godina BiH prolazila kroz užas rata, a danas BIH deli iskustva iz mirovnih misija sa svetom“. „Došao sam u BiH da pozdravim vaš napredak i podstaknem vas da idete dalje“, rekao je generalni sekretar UN.

– Dvadeset prvi vek pripada onima koji prelaze linije razdvajanja, onima koji crpu snagu iz različitosti, koji rade zajedno za zajedničku budućnost, koji su učenici istorije, a ne njeni zarobljenici. Vi to razumete. Zato ste izabrali pomirenje i napredak – rekao je Ban Ki Mun. Prvi čovek svetske organizacije je pozvao političare BiH da slušaju glas građana i angažuju se za istinski dijalog sa susedima, kao i da brzo učine prve korake koji će dovesti do novih ustavnih rešenja.

Sudar automobila iz Dodikove pratnje

Dva automobila koja su bila u pratnji predsednika Republike Srpske Milorada Dodika sudarila su se u mestu Rudanka kod Doboja, preneli su juče lokalni mediji. Dodik se nije nalazio u tim vozilima. Automobili su oštećeni, ali niko nije povređen. Udes se dogodio kada se Dodik vraćao iz Sarajeva gde se sastao sa generalnim sekretarom UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari