Više od tri godine aktuelna je priča o postavljanju vetrogeneratora u nekoliko opština Južnog Banata u saradnji s kanadskim Helimaksom, ali do danas je vrlo malo urađeno. I pored toga, najdalje je stiglo Pančevo gde se pripremaju tri projekta koja su zasnovana na eksploataciji energije vetra.

Više od tri godine aktuelna je priča o postavljanju vetrogeneratora u nekoliko opština Južnog Banata u saradnji s kanadskim Helimaksom, ali do danas je vrlo malo urađeno. I pored toga, najdalje je stiglo Pančevo gde se pripremaju tri projekta koja su zasnovana na eksploataciji energije vetra. Ujedno, dvojica Pančevaca su i članovi Saveta za korišćenje energije vetra na teritoriji APV koji je formiran 14. decembra.
Prema rečima Zlatoja Galetina, jednog od članova Saveta, pokrajinski sekretarijat za energetiku već je svojim budžetom predvideo izdvajanje novca u 2007. godini da se prvi put u zemlji izgradi postrojenje koje bi koristilo obnovljive izvore energije. Reč je o projektu Deliblatska peščara – pumpe za vodu i šumske pojilice na obnovljive izvore energije koji bi zajedno realizovali Šumsko gazdinstvo Banat i preduzeće Loger iz Pančeva i Pokrajinski sekretarijat za energetiku.

Atlas vetrova i vodič za investitore

Pored Miroslava Marinkovića, predstavnika opštine Pančevo u Savetu za korišćenje energije vetra na teritoriji Vojvodine, i Zlatoja Galetina, suvlasnika preduzeća za merenje jačine vetra Loger iz Pančeva, članovi ovog tela su i predstavnici opština Vršac, Irig, Inđija, Bela Crkva, Kovin i Novi Sad, čija će uloga biti da utiču na pokrajinsku i republičku Vladu da se ubrzaju stvari u segmentu iskorišćenosti vetra. Već je dogovoreno da se pripremi atlas vetrova za područje Vojvodine do 100 metara visine, a ne kao do sada do deset metara, kao i da se uradi vodič za sve investitore koji bi bili zainteresovani za ulaganja u proizvodnju „zelene“ energije.

Opština Pančevo je prošle godine završila jednogodišnja merenja snage vetra, neophodna za dalje studije izvodljivosti postavljanja vetrogeneratora na određenim lokacijama, a tom poslu je pre dva meseca pristupila i Inđija.

S obzirom na to da u Šumskom gazdinstvu Banat postoji oko tridesetak zapuštenih i neiskorišćenih bunara za vodu, ovde je ocenjeno da ih je potrebno osposobiti za namensko korišćenje u sprečavanju požara, kao za i obezbeđivanje vode za šumske pojilice. Došlo se na ideju da se jedan od njih, na lokaciji Rošijana, ponovo pusti u rad, ali tako što će se za pokretanje pumpe za vodu koristiti energija vetra. Urađena su sva potrebna merenja u prethodnih godinu dana koja su pokazala da područje u Peščari ima zadovoljavajuću ružu vetrova i dovoljan broj vetrovitih dana, a završena je i Studija prema kojoj je procenjeno da je za realizaciju ovog projekta potrebno oko sedam miliona dinara.
– Ukoliko sve bude u najboljem redu, već u prvoj polovini 2007. godine postaviće se vetrogenerator od deset kilovata koji bi bio dovoljan da povuče vodu sa 150 metara dubine i solarni modul za direktno pretvaranje Sunčeve energije u električnu. Energija dobijena na ovaj način koristila bi se za napajanje pumpi za vodu za šumske pojilice i za osvetljenje. Projekat je isplativ već za tri godine, tako da bi Šumsko gazdinstvo u narednih 17 godina besplatno koristilo tako dobijenu energiju, uz minimalna ulaganja u održavanje – rekao je za Danas Galetin.
Miroslav Marinković, predstavnik opštine Pančevo u Savetu za korišćenje energije vetra na teritoriji APV, podseća na projekat koji je još pre tri godine inicirao kanadski Helimaks. Potpisanim dokumentom bilo je predviđeno da se godinu dana meri jačina vetra na pet lokacija u Južnom Banatu, a obaveza opština Pančevo, Kovin i Alibunar bila je da kupe po jedan, a Vršac dva merna stuba, da ih postave i obave potrebna merenja. Nažalost, stubove su kupili samo Vršac i Pančevo, s tim što ih Vršac nikada nije postavio. Iako s velikim kašnjenjem u odnosu na ranije dogovorene rokove, Pančevo je najdalje stiglo.
– Stub je postavljen, jednogodišnje merenje je završeno pre više od godinu dana, a od kanadskog Helimaksa su stigle ohrabrujuće informacije – lokacija nedaleko od sela Dolovo povoljna je za postavljanje vetrogeneratora. Prema njihovoj preporuci za pilot projekat u Dolovu trebalo bi da se postave tri vetrogeneratora od po jednog megavata, a na opštini Pančevo je da odluči da li će prihvatiti ovu ponudu – rekao je za Danas Marinković.
I Austrijanci su zainteresovani da postave vetrogeneratore u opštini Pančevo, tako da je na sastanku predstavnika opštine Pančevo i austrijske firme MTC i njihove firme u Novom Sadu Windrise energy predočeno da MTC ima želju da na lokaciji Dolovo postavi jedan vetrogenerator za proizvodnju električne energije od jednog megavata o svom trošku. Ujedno je bilo reči i o novom jednogodišnjem merenju snage vetra u jednom od sela opštine Pančevo koji bi naručilo preduzeće Windrise energy, a u kojem bi opet zajedno učestvovali opština Pančevo, Loger i Pokrajinski sekretarijat za energetiku.
Boraveći nedavno u Pančevu Milan Čežek, zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku, rekao je da nije slučajno što će projekti zasnovani na eksploataciji snage vetra zaživeti u Južnom Banatu, jer je ovde zadovoljavajuća konfiguracija terena i ruža vetrova. On je pohvalio i inicijativu da se pokrenu pojilice u Šumskom gazdinstvu Banat izgradnjom vetrogeneratora, jer je to jedna od retkih inicijativa koja je prava i primenjiva u praksi“.
Iako u ovom trenutku sve ovo deluje kao naučna fantastika i teško izvodljivo u našoj zemlji zbog ogromnog novca potrebnog za izgradnju samo jednog vetrogeneratora, članovi Saveta za korišćenje energije vetra ipak se nadaju da će za nekoliko godina biti promenjeni važeći propisi u oblasti energetike i da će dobijanje struje iz vetrogeneratora postati veoma isplativa delatnost, jer odavno ima najava da bi se energija dobijena na ovakav način mogla prodavati u zemljama članicama Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari