Banatski poljoprivrednici: Ne prihvatamo subvencije, a proteste nastavljamo posle izbora 1Foto:M.Pudar/Danas

Poljoprivrednici su odlučili da ne prihvate odluke i mere Vlade Srbije donete povodom njihovog zahteva da se povećaju subvencije, ukinu akcize i stopira uvoz mesa i mlaka u prahu, potvrdio je Dragan Kleut iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, čiji su predstavnici učestvovali u protestima i pregovorima sa Vladom Srbije

Kako je objasnio, jednokratno povećanje subvencija za ratare od 4.000 dinara po hektaru, o čemu neki mediji senzacionalno pišu, nije nešto što bi na bilo kakav način rešilo probleme koji postoje u srpskom agraru, a kamolio da predstavlja sistemsko rešenje.

„Kad su subvencije mizerne, lako ih je duplirati, što bi rekli, duplo golo. Ta jendokratna pomoć od 4.000 dinara nikako ne bi uticala na bezbednost biljne proivodnje i smatramo da će odgovornost za prinose u ovoj godini snositi Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije, pošto nisu imali sluha da pomognu poljoprivrednicima u ovako teškoj situaciji. Odluka je da pred sledeću Vladu, posle izbora, odmah izlazimo sa istim, realnim zahtevima i nastavljamo borbu za opstanak poljoprivrednih gazdinstava“, objašnjava Dragan Kleut.

Kaže da poljoprivrednicima, iako su primljeni i saslušani u Vladi Srbije, na kraju nijedan zahtev nije ispunjen.

„Nijedan zahtev, praktično, nije ispunjen. Imamo samo obećanje za jednokratnu pomoć od 4.000 dinara do 15. ili 20. marta, takođe su obećali da će isplatiti zaostale subvencije do 10. marta. Od ostalih zahteva, ukidanje akciza nije na dnevnom redu, a koliko vidimo neće biti ni za mleko u prahu i meso. Iako ministar poljoprivrede tvrdi da nema više uvoza, podaci ga demantuju jer se uvozi naveliko mleko u prahu i meso. Mi poljoprivrednici smo ujedinjeni i sve to što tražimo pomoglo bi i stočarima i ratarima“, objasnio je Dragan Kleut.

Upravni odbor Saveza udruženja poljoprivrednika Banata doneo je odluku da neće nastaviti sa protestima do završetka izbora u Srbiji, s tim što ostavljaju mogućnost svojim članovima da samostalno odlučuju kome će dati poverenje na ovim izborima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari