Bandović: Kopanje litijuma u Srbiji je strateški interes Amerike i oko toga nema spora 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović naveo je u „Iza vesti“ da su američki predstavnici u nekoliko navrata ukazali na to da je kopanje litijuma u Srbiji strateški interes Amerike kopanje litijuma. Oko toga nema spora, rekao je, komentarišući izjavu američkog ambasadora Kristofera Hila kako „nema sumnje“ da Srbija ide ka Zapadu, a da u protestima protiv litijuma vidi i borbu protiv tog puta.

„Ono što je problematično u toj izjavi gospodina Hila je to što on nije stavio zarez, pa rekao da uprkos činjenici da je strateški interes Amerike da kopa litijum – da takođe vrednuju, pozdravljaju i poštuju i bore se da postoje demokratske ustanove u ovoj zemlji, da postoji pravo na okupljanje kao što postoji u Americi. To je ono što fali. Zašto to fali? Prvo, kao rezultat propagande, zato što mislim da se jako puno informacija smišlja, formira, oblikuje i da se plasira međunarodnoj zajednici naročito ovde u Beogradu, s jedne strane“, ističe.

S druge strane, kako kaže, američki ambasador Hil je odlazeći.

„On sada ima određene prioritete koje mu postavlja Stejt department„, objašnjava i dodaje da to što govori amasador Hil ne znači da će sledeći ambasador ili neko iz Stejt departmenta reći da nije problematično.

Ističe i da je većina zemalja Evropske unije za kopanje litijuma u Srbiji.

„To je činjenica. Kako se to interpretira, to je drugačije. Ja sam čuo od diplomata da oni, recimo britanski ambasador je rekao ‘da, mi mislimo da je kopanje litijuma odlična stvar, ali takođe poštujemo pravo na protest građana ove zemlje’. Dakle, ima varijacija, nije sve baš potpuno jednoobrazno u tom smislu“, ističe.

Podsetimo, Hil je, učestvujući u debati „Demokratska otpornost, vladavina prava i ekonomska sigurnost: Pregled političkih opcija za Zapadni Balkan“, istakao da među onima koji se na ulicama bore protiv litijuma ima mnogo onih koji podržavaju Rusiju.

„Vidim i borbu protiv toga da Srbija ide ka Zapadu“, rekao je Hil, dodajući kako „ipak veruje“ da Srbija može da krene pravim putem.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/profesor-trazio-od-djaka-da-napisu-afirmativan-rad-o-rudarenju-litijuma-roditelji-ga-prijavili/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari