Tajlandski vojnici su otvorili vatru i bacali suzavac na antivladine demonstrante koji su pravili nerede u blizini američke i japanske ambasade, te je Bangkok postao prava ratna zona. Najmanje dve osobe su stradale dok ih je 18 ranjeno, a među njima ima i novinara i fotoreportera.

Od kada su crvenokošuljaši, pristalice bivšeg premijera Taksina Šinavatre, počeli da kampuju u tajlandskoj prestonici 12. marta, Tajland tone u još veću političku neizvesnost, što ugrožava stabilnost zemlje, njenu ekonomiju i turizam.

Crvenokošuljaši smatraju da je koalicija premijera Abhisita Vedžadžive na vlast došla nelegitimno zahvaljujući korupciji sudstva i podršci moćne vojske. Oni zahtevaju da Vedžaživa odmah raspusti parlament i raspiše nove izbore. „Upotreba sile neće doneti rezultate. Vlada ne može da kontroliše situaciju“, rekao je Natavut Sajkua, lider demonstranata. Talas nasilja je zahvatio malu oblast u centru Bangkoka, u blizini američkih i japanskih ambasada, koje su bile zatvorene. Ambasade Velike Britanije, Novog Zelanda i Holandije, koje su u blizini, takođe su bile zatvorene.

Oblast pogođena nasiljem nalazi se u komercijalnom i diplomatskom centru Bangkoka, koji je preko noći postao takoreći ratna zona budući da su demonstranti vodili prave ulične borbe sa pripadnicima vojske. Neki od glavnih bulevara bili su blokirani i u dimu zbog zapaljenih guma i policijskog autobusa koji je takođe bio u plamenu. Pored toga, mogla se čuti sporadična pucnjava. Vojnici koriste bojevu municiju, gumene metke i suzavac na šta demonstranti uzvraćaju petardama.

Crvenokošuljaši pokušavaju da odbrane elitnu oblast od tri kvadratna kilometara koju su preobratili u zabarakadirani logor da bi iznudili ispunjenje svojih zahteva. Oko 10.000 učesnika protesta preplavilo je oblast i obećalo da neće odustati sve dok se ne raspusti vlada i raspišu novi izbori. Gradske vlasti Bangkoka su prekinule dovod struje i vode tamo gde su se utaborili demonstranti.

„Ne bojim se. Mi ovde samo tražimo demokratiju. Zašto nailazimo na nasilje?“, rekao je crvenokošuljaš Mukda Saelim u logoru. „Nemam čime da se borim sa njima, ali se ne bojim. Pitate da li je ovde bezbedno. E pa nije“.

Šanse da se postigne kompromis gotovo su iščezle budući da je general major Katija Savasdifol, koji je optužen da je formirao paramilitarne snage za crvenokošuljaše, zadobio prekjuče prostrelnu ranu u predelu glave. Metak ga je pogodio dok je razgovarao sa novinarima u logoru demonstranata u Saladengu. Prebačen je u bolnicu u komi i kako se navodi, u kritičnom je stanju. Direktor bolnice Čajvan Čaroenčoktavi je rekao da Katija „može da umre svakog trenutka“.

Nije poznato ko je ustrelio Katiju, poznatog kao Se Deng, ali crvenokošuljaši krive vladine ljude. „Ovo je nezakonita primena sile po naređenju Abhisita Vedžadžive“, rekao je Arisman Pongruengrong, lider crvenokošuljaša, „Jasno je da sukoba nije bilo u Saladengu, ali je Se Denga pogodio vladin snajperista. Ovo je očita upotreba ratnog oružja protiv naroda“. Vojska je poricala da je pokušala da ubije Katiju.

„Ovo nema veze sa vojskom. Naša politika nikada nije podrazumevala atentate. Mi izbegavamo nasilje“, rekao je pukovnik Sansern Kaevkamnerd, portparol vojske. Crvenokošuljaši smatraju da Abhisitova vlada služi eliti koja je neosetljiva na patnju većine Tajlanđana. Među demonstrantima ima dosta pristalica bivšeg premijera Taksina Šinavatre, populističkog lidera optuženog za korupciju i zloupotrebu vlasti, koji je smenjen u vojnom udaru 2006.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari