Banja Koviljača dobila je svoje mažoretkinje, koje će budućim nastupima obogatiti turističku ponudu mesta. Okupljeno je dvadesetak devojčica iz osnovnih škola, sa kojima već dva meseca rade supružnici Kristijan i Irina Bogdanović iz Beograda, istaknuti mažoret treneri u Srbiji.

 Prema rečima Kristijana, do osnivanja mažoretkinja u Banji Koviljači došlo je na inicijativu Daliborke Đurđević, vlasnice jedne turističke agencije iz ovog mesta, koja je svojim donacijama pomogla rad ove družine.

Devojčice su imale već nekoliko zapaženih nastupa u parku Banje Koviljače, kao i Loznici, u ovkiru nedavno održanog Đačkog Vukovog sabora. Za sada sve imaju uniformu zelene boje, ali nedostaju sredstva za nabavku čizmica i štapova, kako bi izgledale poput pravih mediteranskih mažoretkinja. Treneri iz Beograda dolaze tri vikenda mesečno, a trenira se u parku ili u prostorijama škole u slučaju kiše. Deca, njihovi roditelji, kao i Kristijan i Ivana, očekuju u narednom periodu podršku predstavnika lokalne samouprave za nastavak rada na obogaćivanju kulturne i turističke ponude Banje Koviljače.

Kristijan namerava da u avgustu organizuje kulturno leto sa različitim zabavnim sadržajima, čiji će centralni deo biti Treći međunarodni festival mažoretkinja, najavljen za 27. i 28. avgust u Banji Koviljači. Očekuje učešće oko 300 mažoretkinja iz desetak gradova Srbije, kao i iz nekoliko zemalja u okruženju, koje će se takmičiti u dve osnovne mažoret discipline – koreografiji i defileu. Takođe namerava da od septembra, kada počne nova školska godina, u rad mažoretkinja Banje Koviljače uključi i desetak srednjoškolki iz ovog mesta i Loznice. One bi, kada dostignu određeni nivo, učestvovale na takmičenjima.

Nova sportska grana

Kristijan već pet godina, zajedno sa suprugom Irinom, vredno radi na omasovljenju mažoreta, kao nove sportske grane u Srbiji. Oboje su licencirani treneri i međunarodne mažoret sudije, osnivači su Saveza mažoretkinja Srbije, koji okuplja 12 timova pretežno iz Vojvodine, a treniraju i mažoretkinje Beograda i Pančeva. Mažoretkinje „tehniciraju“ mažoret štapom i pom-ponima popularno zvanim pufne, uz pratnju orkestra ili nasnimljenu muziku. Obučene su u mažoret uniformu koja se sastoji od kape, blejzera, suknje i čizama. Nisu vezane samo za karneval, već rade i nastupaju tokom cele godine, na sportskim, kulturnim i protokolarnim manifestacijama. Predstavljaju atrakciju i ponos svakog mesta, pa se s razlogom očekuje da u Banji Koviljači i Loznici prepoznaju potrebu ulaganja u njihov dalji angažman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari