Banjac (PSG) o predlogu uvođenja školskih uniformi: Đurđević Stamenkovski nasledila praksu od svoje prethodnice 1foto FoNet Zoran Mrđa

Članica Predsedništva Pokreta slobodnih građana i porodična savetnica, Jelena Banjac, komentarišući najavu Milice Đurđević Stamenkovski da će se uvesti nošenje uniformi u škole navela je da je ona „nasledila praksu od svoje prethodnice na mestu ministarke za brigu o porodici Darije Kisić, da novac troši stihijski, bez razmatranja o potrebi mera ili slučajno konsultovanja struke, već isključivo zarad malo medijskih naslova i reklamiranja“.

U saopštenju PSG-a dalje se ističe da deca ne uče tako što im obučete uniformu i mislite da će to smanjiti rivalitet, već isključivo kroz sistemski rad sa njima.

– Ovaj predlog je naročito besmislen u vreme društvenih mreža i skupih telefona gde je odeća još i najmanji problem zbog kog dolazi do vršnjačkog nasilja. Rad sa decom je dugoročni proces koji traje godinama i podrazumeva sate razgovora, edukacija i dobrih primera, kazala je Banjac.

Dodala je da je Milica Đurđević Stamenkovski je brzo savladala radikalski način funkcionisanja izvršne vlasti koji podrazumeva laka i besmislena rešenja, nerezonsko trošenje novca i predizborna obećanja koja se ili ne dese ili niko od njih nema korist.

– Za Pokret slobodih građana obrazovanje je ključni segment razvoja društva, a rad sa mladima na tome da steknu znanja i stvore kritičko mišljenje o svetu u kom živimo je prvi prioritet, nasuprot svih radikala koji bi da nas učaure, zarobe i pretvore u poslušnike, navela je Banjac u saopštenju.

Ministarka za brigu o porodici i demografiji Milica Đurđević Stamenkovski je na svom profilu na društvenoj mreži Instagram navela da će predložiti da se ponovo uvedu uniforme u školama, zato što smatra da će se tako smanjiti rivalitet među decom.

Takođe se osvrnula i na građane koji se tome protive, uz reči da su oni „manjina koja misli da je škola modna pista, i želi da tamo reprezentuje svoj materijalni status preko deteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari