Žerom Kerviel kojeg je banka Sosiete ženaral optužila da je proneverio 4,9 milijardi evra, dobrovoljno se odazvao na poziv istražnih organa kao što je njegova advokatica i izjavila čim je afera dospela u javnost.
Optuženi je bio jedan od operatora u banci i njegova godišnja plata, sa svim dodacima nije prelazila 100.

Žerom Kerviel kojeg je banka Sosiete ženaral optužila da je proneverio 4,9 milijardi evra, dobrovoljno se odazvao na poziv istražnih organa kao što je njegova advokatica i izjavila čim je afera dospela u javnost.
Optuženi je bio jedan od operatora u banci i njegova godišnja plata, sa svim dodacima nije prelazila 100.000 evra. Da li će se optužbe banke pokazati kao tačne? Da li je moguće da je jedan operator banke na berzanskom tržištu, zadužen za kapital manji od 200 miliona evra, proneverio 4,9 milijardi?
Finansijski stručnjaci sumnjaju da je uprava druge po veličini francuske banke u Kervielu pronašla žrtvenog jarca za vrtoglavi pad kapitala od 56,3 milijarde evra decembra 2006. na 36,9 u januaru ove godine. Sosiete ženeral je na kraju 2006. bila 11. evropska banka u Evropi, da bi se u januaru ove godine našla na 13. mestu. Akcije banke su tokom 2007. izgubile na vrednosti 23,37 odsto, a u poslednjih šest meseci 42,25.
Za sada je optužen samo Žerom Kerviel i otpušteno je nekoliko sitnijih službenika iz kontrolnih organa banke. Niko iz visokog rukovodstva nije podneo ostavku. Generalni direktor Daniel Buton je uputio pismo izvinjenja svim zaposlenim, kao i klijentima banke. Pismo je objavljeno u celini, kao plaćeni oglas u Figarou od petka. Po svemu sudeći, Daniel Buton će morati da odgovori zašto je rukovodstvo celu aferu držalo u tajnosti od sredine januara, od kada je počelo interno ispitivanje optuženog Kervijela.
Takođe će morati da odgovori zašto je vlada obaveštena samo 24 časa pre javnosti i najzad zašto se u danima neposredno pred dospevanje afere u javnost značajno povećalo trgovanje akcijama banke. Dnevnik Liberasion u broju od subote postavio je pitanje da li je banka sama podstakla svoj krah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari