Knjižni fond i sva bibliotekarska građa Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ se obeležavaju kodovima. Osim knjiga i postojeće građe, kodove će dobiti i čitaoci na svojim članskim kartama a čitav posao omogućio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, koji je zrenjaninskoj biblioteci po osnovu konkursa obezbedio opremu i prateći materijal. Sav fond biblioteke dobiće bar-kod, čime će se podaci učitavati u računar i tako evidentirati.

– Kodiranje bibliotekarske građe i novonabavljenih knjiga radimo kako bi pružili kvalitetniju i bržu uslugu korisnicima, time unapređujemo i razvijamo bibliotečko-informacionu delatnost. Pratimo iskustva biblioteka u Srbiji i inostranstvu i uvodimo novine u svoje poslovanje. Kodiramo bibliotečku građu za svoje arhive ali i novonabavljene publikacije – objašnjava Jelena Đorđević Perc, portparolka biblioteke.

Prema njenim rečima, svaki korisnik biblioteke će uskoro dobiti bar-kod broj na svojoj članskoj karti, čime će biti omogućeno brže zaduživanje, razduživanje, slanje opomena dužnicima.

– Sve to omogućiće bolju cirkulaciju podataka a to će bibliotekarima ostaviti više vremena za kvalitetan informativni rad sa korisnicima biblioteke – kaže Percova.

Kao jedna od nekoliko matičnih biblioteka u Vojvodini, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ raspolaže fondom od preko 180.000 monografskih publikacija na srpskom, rumunskom, mađarskom i slovačkom jeziku, kao i na svetskim jezicima. Usluge Gradske biblioteke Zrenjanin koristi, uz periodične publikacije i neknjižni fond, oko 8.000 korisnika godišnje. Najpopularnija odeljenja su Dečije, sa mnoštvom naslova od slikovnica do romana za tinejdžere, zatim tu je Pozajmno odeljenje, pa Naučno odeljenje gde brojni studenti pripremaju ispite a najstariji Zrenjaninci čitaju dnevnu štampu. Poslednjih godina popularna je knjižara biblioteke, u prizemlju zgrade na Trgu slobode, gde su česti popusti pa građani nabavljaju najnovije naslove knjiga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari