Odluka Baraka Obame o zatvaranju američkog zatvora Gvantanamo, na Kubi, u januaru 2010. godine neće biti promenjena, iako kasni izrada izveštaja o realizaciji tog plana i ispitivanju zatočenika, saopštila je administracija predsednika SAD.

Pre sedam meseci, kada je stupio na dužnost, Obama je potpisao ukaz o zatvaranju Gvantanama u roku od godinu dana i naložio izradu detaljnog izveštaja o pravnim i drugim pitanjima vezanim za tretman zatvorenika, osumnjičenih za terorizam, koji je trebalo da bude objavljen danas. Zvaničnici administracije su priznali da je prekoračen rok za izradu kompletnog izveštaja i da je radnoj grupi dat novi rok od šest meseci, s tim što izveštaj o ispitivanjima osumnjičenih treba da bude gotov za dva meseca, prenele su novinske agencije. Oni su naglasili da se u rešavanju spornih pitanje oko pravnog statusa oko 230 zatočenika napreduje i da rok za zatvaranje zatvora ostaje januar iduće godine, kako je i odlučio predsednik Obama.

Govoreći pred novinarima, zvaničnici su istakli da SAD ostvaruje napredak u rešavanju svih sporova i pridobijanju evropskih i drugih zemalja da preuzmu jedan broj zatočenika iz Gvantanama. Zatvor u Gvantanamu otvoren je u vreme bivšeg predsednika Džordža Buša, nakon terorističkih napada na SAD, 11. septembra 2001. godine. Obrazlažući odluku o zatvaranju tog kazamata, zbog kojeg je Vašington žestoko kritikovan iz sveta, Obama je istakao da je postojanje tog zatvora uveliko narušilo moralni integritet SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari