Senator Barak Obama izrazio je juče spremnost da postigne veliki preokret u trci za predsedničku nominaciju demokrata i osvoji većinu glasova delegata tokom glasanja u Kentakiju i Oregonu, ali nije bio izričit da će proglasiti pobedu nad svojom rivalkom Hilari Klinton ili da je kraj trci sve do poslednja tri preliminarna izbora 3.

Senator Barak Obama izrazio je juče spremnost da postigne veliki preokret u trci za predsedničku nominaciju demokrata i osvoji većinu glasova delegata tokom glasanja u Kentakiju i Oregonu, ali nije bio izričit da će proglasiti pobedu nad svojom rivalkom Hilari Klinton ili da je kraj trci sve do poslednja tri preliminarna izbora 3. juna.
Za Obamu, situacija je, procenjuju analitičari, sledeća: Dok u isto vreme teži da nastavi trku ali protiv glavnog rivala republikanca Džona Mekejna na opštim izborima za predsednika SAD u novembru, Obama takođe pokušava da okonča preliminarno takmičenje naravno u svoju korist i u pravcu ujedinjenja partije. S druge strane, Klintonova iznosi kontraargument i poziva da se uzmu u obzir njene pobede iz Mičigena i Floride pre nego što se donese odluka kojeg kandidata podržati.
S druge strane, rezultati jučerašnjeg takmičenja u Kentakiju i Oregonu gotovo sigurno će omogućiti Obami da dostigne prag u svojoj kampanji: osvoji većinu glasova delegata i birača, bez obzira na konačan ishod glasanja, kažu stručnjaci. On istovremeno nastavlja da prikuplja podršku superdelegata neophodnu za osvajanje nominacije. Juče je objavljeno i da je Obama dobio podršku najbogatijeg čoveka na svetu, američkog investitora Vorena Bafeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari