Američki predsednik Barak Obama priznao je da je pogrešio kada je za ministre zdravlja i budžeta predložio Toma Dašla i Nensi Kilifer, koji su povukli svoje nominacije za te funkcije pošto je otkriveno da nisu platili porez. „Moram priznati da sam pogrešio jer je za ovu administraciju važno da pošalje poruku da ne postoje dvostruki standardi – jedni kada su u pitanju javne ličnosti, a drugi kada je rečo običnim građanima koji moraju da plate porez“, izjavio je Obama.

Američki analitičari tvrde da su glavni favoriti za nove ministre zdravlja Hauard Din, bivši predsednik Nacionalnog komiteta Demokratske stranke, i Dejvid Katler, profesor ekonomije na Univerzitetu Harvard. Obama je juče nominovao senatora Nju Hempšira Džada Grega za ministra trgovine, kao trećeg istaknutog republikanca u svom kabinetu. Finansijski stručnjaci smatraju da bi taj ugledni pravnik mogao da odigra ključnu ulogu u prihvatanju Obaminog paketa za stimulisanje američke privrede kod članova njegove partije koji su se do sada protivili tom predlogu Bele kuće. Ukoliko Senat da zeleno svetlo za nominaciju Džada Grega, on će postati treći republikanac u novoj američkoj administraciji i pridružiti se šefu Pentagona Robertu Gejtsu i ministru saobraćanja Reju Lahudu.

Obama je takođe najavio da će njegova administracija ograničiti plate direktorima firmi koje dobijaju državnu pomoćod pola miliona dolara godišnje. Neimenovani zvaničnik administracije rekao je da će se najveća ograničenja odnositi na firme koje dobijaju „vanrednu pomoć“, ali su predviđena i ograničenja kompanijama koje ne primaju državnu pomoć. Američki predsednik takođe je naglasio da želi da izbegne mere ekonomske stimulacije koje bi vodile protekcionizmu ili izazvale trgovinski rat. „Mislim da treba da osiguramo da odredbe u paketu mera ne izazovu trgovinski rat“, kazao je Obama i dodao da ne želi da sprovede mere koje će voditi protekcionizmu u vreme stagnacije svetske trgovine.

U tom kontekstu, naglasio je da će izmeniti klauzulu „Kupuj američko“, koja je se našla na udaru međunarodnih kritika. Komesar EU za trgovinu Ketrin Ašton izjavila je da je ohrabrena takvom odlukom američkog predsednika. „Ohrabrena sam rečima predsednika Obame, on je shvatio, kao i mi u Evropi, da je trgovina put za izlazak iz tekućih ekonomskih teškoća. Trgovina je deo rešenja jer deluje kao stimulans“, istakla je Ešton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari