Predsednik SAD Barak Obama najverovatnije neće odobriti u skorije vreme vazdušne udare u Iraku, delimično i zbog toga što ima malo konkretnih meta koje bi mogle da zaustave sve brže napredovanje sunitskih pobunjenika, naveli su američki zvaničnici. Oni su naveli da Obama ipak nije isključio mogućnost da na kraju dođe do vazdušnih napada.


Pored vazdušnih udara, SAD takođe razmatraju mogućnost slanja u Irak manjeg kontingenta snaga za specijalne operacije koje bi pomogle u obuci pripadnika iračkih snaga bezbednosti. Američki zvaničnici traže i načine da se poboljša dostupnost obaveštajnih podataka iračkim snagama.

Sunitski ekstremisti krenuli su juče ujutru u napad na najveću naftnu rafineriju u Iraku, koja se nalazi severno od Bagdada, saopštili su predstavnici rafinerije. Sukobi su izbili u 4.00 po lokalnom vremenu u rafineriji u Baidžiju, u iračkoj provinciji Salahedin, koju su zauzeli džihadisti pre sedam dana. Ekstremisti su uništili naftne rezervoare pre nego što su ušli u kompleks, dodali su predstavnici rafinerije. Ekstremisti iz Islamske države Iraka i Levanta u poslednjih nedelju dana preuzeli su kontrolu nad drugim po veličini gradom u Iraku, Mosulom, velikim delom severne provincije Niniv, nad Tikritom i Kirkukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari