Jedna od najvećih finansijskih institucija na Volstritu, Liman braders, bankrotirala je na današnji dan pre godinu dana. Krah te kompanije potresao je bankare, zvaničnike i investitore i doveo do jednog od najvećih padova berzanskih indeksa u američkoj istoriji.

Bankrotu je prethodila odluka američke vlade da nacionalizuje hipotekarne banke Fredi Mek i Fani Mej koje su držale gotovo polovinu svih stambenih kredita u SAD. Ta dva kreditna džina došla su na ivicu bankrotstva jer su odobravala pozajmice milionima Amerikanaca bez provere da li oni mogu da ih vrate.

Američki predsednik Barak Obama objavio je juče da je njegova ekonomska politika spasila Ameriku od druge velike depresije, iako su 48-časovni protesti tokom vikenda zbog njegovih planova o masovnoj potrošnji za zdravstvene reforme umanjili ova uveravanja. U govoru na Volstritu povodom godišnjice bankrota Liman bradersa i početka finansijske krize, Obama je rekao da je februarski stimulativni paket pomoći od 787 milijardi dolara sprečio ekonomsku katastrofu. On je takođe izneo okvire neophodnih promena kako bi se sprečila svaka buduća kriza.

Posle prošlogodišnjeg bankrota Liman bradersa među investitorima i bankarima zavladala je panika. Vrednost akcija pala je 40 odsto, najveće banke poslovale su samo zahvaljujući pomoći država. Bila je to uvertira za svetsku finansijsku i ekonomsku krizu, najtežu od 1929. Nastupila je globalna kriza poverenja. Banke su počele sve manje da pozajmljuju, investitori su povlačili novac sa tržišta, a ekonomska aktivnost je usporena. Svet je ušao u recesiju. Danas, godinu dana kasnije, pojedine privrede se oporavljaju, ali je stopa nezaposlenosti i dalje visoka u mnogim zemljama. Globalna ekonomija počinje da se izvlači iz duboke recesije uz pomoć velikih vladinih intervencija koje se mere bilionima dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari