Kongres je ove nedelje na uobičajenom prolećnom raspustu, ali je poprilično članova Predstavničkog doma i Senata koji se od ponedeljka usplahireno oglašavaju iz svoje baze – a po neki se već vraćaju na Kapitol hil da bi dali neposredni doprinos svojevrsnoj erupciji nezadovoljstva koje počinje da se valja zbog američkog predvodništva vojne intervencije protiv Gadafijevih snaga. U poslednja dva dana sve se oko toga ovde bukvalno okrenulo naglavačke: republikanska opozicija aktivirala je sva svoja propagandna oruđa, a sve je više i demokrata (kao i onih između) koji traže odgovor na dilemu – da li su SAD na putu da se zaglave u močvari još jednog do nedavno nezamislivog rata. I to u situaciji kad se sve teže izdržava teret onoga što se već ima u Iraku i Avganistanu.


– Predsednik je vrhovni komandant i ima svoja ustavna ovlašćenja. Ali, administracija je u obavezi i ima odgovornost da predoči američkom narodu i našim trupama šta je njihova misija u Libiji. Da nam svima bolje objasni kakva će biti američka uloga u ostvarenju tog cilja. A, isto tako, da nam svima pojasni kako će to biti ostvareno – pokrenuo je u ponedeljak tu priču kongresmen iz Ohaja Džon Bejner, izuzetno uticajni spiker Predstavničkog doma u kome su njegovi republikanci na septembarskim izborima ostvarili ubedljivu većinu.

Oglasila su se i nekolicina demokratskih kongresmena sa više-manje sličnim porukama i upozorenjima. Majk Kapuano (Masačusets) rekao je Si-En-En-u da je zatražio je od Obame i Klintonove objašnjenje za politiku „kojom se s jedne strane svojom vojskom podržava pobunjenike u Libiji, dok se, s druge strane, dozvoljava našim saveznicima Saudijcima da silom oružja guše pobunu demokratskih snaga u Bahreinu i time brane tamošnju monarhiju“. Na istoj talasnoj dužini, mada znatno oštrija, bila je Eleanor Holms, jedini zastupnik glavnog grada u Predstavničkom domu, dok je njena republikanska koleginica Kendis Miler iz Mičigena, bila još oštrija i konkretnija – sa pozivom Obami da „odmah prekine posetu Latinskoj Americi i na vanrednom zasedanju oba kongresna doma podnese raport o pravim ciljevima našeg vojnog angažovanja u Libiji“. Slična je bila i poruka demokratskog senatora sa Aljaske Marka Begiča.

– Uključivanje u još jedan rat, pored Iraka i Avganistana, izaziva veliku zabrinutost. Predsednik mora da odmah izađe pred Kongres i da objasni američkom narodu koliko će poreske obveznike koštati ovo u šta se upuštamo u Libiji. A, potom da kaže nešto i o svim ostalim rizicima – rekao je Begič.

U ovoj seriji oštrih kritika, ozbiljnih upozorenja i javnih strahovanja, posebnu specifičnu težinu imala je izjava Ričarda Lugara iz Indijane – vodećeg predstavnika republikanaca u Komitetu za spoljnu politiku, koji za sobom ima izuzetan ugled u zemlji i svetu ostvaren tokom senatske karijere od 35 godina (najavio je, inače, da će na sledećim izborima, novembra 2012, ići na još jedan šestogodišnji mandat).

– Potrebno je da imamo precizan plan kako vidimo Libiju posle Gadafija. Ko će preuzeti vlast, ko će finansirati i obezbeđivati promene koje očekujemo. Naše trupe i naš budžet već su i bez toga razapeti na sve strane. Američki narod traži odgovore na pitanja koja se postavljaju oko Libije, uz potpunu računicu i razumljiva objašnjenja putem otvorene i kompletne debate u Kongresu – rekao je Lugar na temu ove najnovije američke ratne dileme – oko koje, zasad, ovde ima mnogo više ozbiljnih pitanja nego pravih odgovora.

Barak Obama je na ovaj i sijaset ostalih sličnih izazova reagovao iz Čilea – sa druge etape tekuće latinoameričke turneje, koju će, bez obzira na libijska gibanja i vašingtonske reakcije, isterati do kraja (sutra u El Salvadoru). Podsetio je da je pred vikend obavestio Kongres pismom o namerama u Libiji, ponovio da su na meti „isključivo vojni ciljevi“, naglasio da će američko predvodništvo u tekućoj vojnoj akciji „potrajati samo još neki dan, ne i nedeljama“ i sumirao da će posle toga „uslediti tranzicija sa koalicionim partnerima, koji učestvuju u uspostavljanju zone zabrane leta“.

– Politika je SAD da je potrebno da Gadafi ode, a pored našeg vojnog angažovanja, imamo i mnoge druge mogućnosti da to podržimo i realizujemo – obznanio je Obama svoje dalje planove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari