Još nekoliko službenika Bele kuće višeg ranga napustiće tokom sledećih meseci kabinet Baraka Obame. Politički analitičari ocenjuju da službenici napuštaju Belu kuću zbog iscrpljenosti, dok republikanci navode da je u administraciji nastala zbrka i da je Obamin tim odgovoran za previše propusta. Belu kuću napustiće i ministar odbrane Robert Gejts, koji je rekao da se nada da će se penzionisati početkom sledeće godine, i Dejvid Akselrod, visoki savetnik Obame koji planira da se početkom 2011. vrati u svoj rodni grad da bi se usredsredio na predsednikovu kampanju za reizbor 2012.

Ime Roberta Gibsa, sekretara za štampu Bele kuće, spominjano je proteklih nedelja u kontekstu nekoliko radnih mesta, uključujući mesto savetnika Bele kuće ili predsedavajućeg Demokratskog nacionalnog komiteta. Iz administracije se već povukao savetnik za nacionalnu bezbednost general Džejms Džouns nakon dve godine na funkciji, kao i gotovo čitav ekonomski tim. Šef osoblja Ram Emanuel otišao je prošlog meseca da bi se kandidovao za gradonačelnika Čikaga.

Obami se, s druge strane, pruža prilika da reorganizuje svoj tim nakon parlamentarnih izbora 2. novembra, na kojima će, sudeći po anketama, republikanci pobediti. Rezultati istraživanja pokazuju da je Obami ove godine opala popularnost sa 70 odsto, koliko je iznosila prošle godine, na oko 40 odsto, te reorganizacijom dobiti priliku da promeni taj trend.

Gibs je prošlog meseca izjavio da je do promena došlo zato što osoblje Bele kuće radi između 15 i 16 sati dnevno sedam dana u nedelji. Profesor Ros Bejker, politikolog na Univerzitetu Ratgers, slaže se da je iscrpljenost doprinela odlivu službenika, ali je dodao da razlog za to treba tražiti i u problemima s kojima se tim suočava, naročito u domenu ekonomije. „Zamor među službenicima u administraciji povećao se zbog problema s kojima su se suočili u januaru 2009. Nije bilo predsedničkog „medenog meseca“„, rekao je Bejker i dodao da su neki od njih intenzivno radili na ekonomskoj politici šest meseci pre nego što je Obama preuzeo državno kormilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari