Udruženje paraplegičara u Pljevljima, koje ima više od 70 članova obilježilo je petogodišnjicu rada. Tim povodom u pljevaljskoj Milet bašti otvorena je izložba ručnih radova članova Udruženja, koje okuplja osobe sa povredom kičme, oboljele od dječije paralize, osobe sa amputiranim ekstremitetima i pridružene članove sa srodnim dijagnozama.

– Nastojimo da se poboljša položaj lica sa invaliditetom, ali još postoje brojne predrasude i arhitektonske barijere, koje onemogućavaju kretanje, obrazovanje, zaposlenje i druženje. Pored arhitektonskih, postoje i psihološke barijere. Možda još uvijek postoji neko sažaljenje, koje zna da izazove negativan efekat kod osoba sa invaliditetom. Nema prilagođenih prilaznih rampi i liftova kako bi osobe sa invaliditetom mogle da se nesmetano kreću, pa bi se trebalo ozbiljnije pozabaviti tim problemima. Imali smo projekat da se prilagodi ulaz u školu, zatim u vjerske objekte, a prilazne rampe trebalo bi da se urade i u bolnici, Zavodu za zapošljavanje i Centru za socijalni rad, smatra predsjednica NVO Udruženja paraplegičara Mira Topović. Ona ističe da bi trebalo prilagoditi i ostale objekte kako bi osobe sa invaliditetom mogle nesmetano da uđu u kafiće, poštu i prodavnice.

Prema njenom mišljenju, predrasude prema osobama sa invaliditetom i dalje su prisutne, te mnogi smatraju da invalidi ne mogu da se zapošljavaju, da nijesu dovoljno radno sposobni i da ne mogu da se obrazuju. Topalovićdodaje da su problem i male novčane nadoknade za lica sa invaliditetom i da bi zapošljavanje tih osoba trebalo da bude bolje. „Naše udruženje i druge slične organizacije se trude da obezbjede što bolji položaj za lica sa invaliditetom.

Udruženje paraplegičara u Pljevljima planira da proširi rad. „Ranije nijesmo razmišljali o sportskim aktivnostima, a sada smo počeli pripreme za streljaštvo i pikado“, zaključila je Mira Topović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari