Fudbaleri Mančester junajteda sinoć su samo potvrdili da će oni biti rival Barseloni u finalu Lige šampiona na londonskom Vembliju 28. maja. Pobeda od 2:0 u prvom meču polufinala nad Šalkeom bila je više nego dovoljna zaliha za revanš, koji su „crveni đavoli“ dobili sa 4:1, iako su igrali u kombinovanom sastavu. Golovi Valensije i Gibsona u razmaku od pet minuta (od 26. do 31) bili su dovoljni da se „rudarima“ ugasi i svaka pomisao na nadu, a preciznost Hurada (35) i Andersona (72, 76) do kraja meča samo je dala dodatni „šmek“ jednoj lepoj fudbalskoj predstavi.


Mančester junajted – Šalke 4:1 (2:1)

Ukupan rezultat – 6:1

Strelci: Valensija 26, Gibson 31, Anderson 72, 76 – Hurado 35.

Stadion: Old traford. Gledalaca: 74.687. Sudija: Pedro Proensa (Portugal).

Žuti kartoni: Gibson, Skols, Anderson (Mančester junajted), Eskudero (Šalke).

ManČester junajted: Van der Sar, Rafael (od 60. Evra), Smoling, Evans, O’Šej, Skols (od 73. Flečer), Gibson, Anderson, Valensija, Nani, Berbatov (od 77. Oven).

Šalke: Nojer, Učida, Hevedes (od 70. Huntelar), Mecelder, Eskudero, Papadopulos, Hurado, Baumjohan (od 46. Edu), Draksler, Farfan (od 75. Matip), Raul.

 

Trener Mančester junajteda Aleks Ferguson rešio je da pred odlučujući meč u Premijer ligi protiv Čelsija odmori veći deo startne postave, što se pokazalo kao odlično rešenje. Nije se na terenu primetio izostanak kapitena Vidića, Ferdinanda, Evre, Gigsa, Parka, Runija i Ernandeza jer su mladići koji ređe dobijaju priliku ove sezone pokazali da Škotlanđanin može imati poverenje u njih u nastavku sezone. Fudbalsku „uspavanku“ prekinuo je Gibson sjajnom asistencijom za Antonija Valensiju koju je Ekvadorac pretvorio u vođstvo svog tima. Pet minuta kasnije odlični golman gostiju Manuel Nojer je načinio možda i prvu grešku u Ligi šampiona ove sezone. Potcenio je udarac Gibsona pa se lopta od njegovih ruku odbila do stative i završila u mrežu. Hoze Hurado je vratio neizvesnost u meč, ali ne i u pitanje konačnog pobednika jer su „crveni đavoli“ posle primljenog gola imali nedostižna tri gola prednosti u ukupnom skoru. U drugom poluvremenu najproduktivniji je bio Anderson, koji je na dodavanja Nanija i Berbatova zapečatio sudbinu najprijatnijeg ovosezonskog iznenađenja u elitnom takmičenju Starog kontinenta.

U velikom finalu na Vembliju rival Mančester junajtedu biće Barselona, u reprizi finala od pre dve godine kada je katalonski klub slavio sa 2:0. Englezi su željni revanša, a naš reprezentativac Nemanja Vidić ranije je istakao da bi ostvarenje fudbalskog sna za njega bilo podizanje šampionskog pehara posle tog duela. Do finalne utakmice pričaće se o taktici, tehnici, driblinzima i odbranama, a 28. maja Evropa će dobiti novog vladara. Mančester junajted čeka titulu tri, a Barselona dve sezone.

Gvardiola na tribinama

Trener Barselone Pep Gvardiola gledao je uživo revanš drugog polufinalnog para kako bi na delu video rivale koje će njegov tim imati 28. maja na Vembliju. Ipak, iskusni Ferguson je uspeo da sakrije gotovo sve karte jer su na klupi i tribinama ostali svi najvažniji članovi njegove mašinerije.

Bez poraza cele sezone

Mančester junajted je ove sezone jedini neporaženi tim u Ligi šampiona sa čak devet pobeda i samo tri remija. Računajući pobedu od 3:2 u revanš susretu prošlogodišnjeg četvrtfinala sa Bajernom, kada su „crveni đavoli“ ispali zbog negativnog rezultata na Alijanc areni (2:1), to je serija od 13 evropskih utakmica bez poraza čime je izjednačen klupski rekord.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari