U poslednja dva meča osmine finala Lige šampiona sve je otvoreno. I moguće. Kako niko nije precrtan 24. februara večerašnjem nastavku trke za titulu klupskog prvaka Evrope u fudbalu, s manjim ili većim šansama za uspeh, nadaju se i Barselona i Mančester Siti, odnosno i Borusija Dortmund i Juventus.

Kladioničarskim rečnikom rečeno najrealniji dobitak je prolaz španskog diva sa Nou Kampa. Zbog dva gola iz Engleske (2:1), strašnog učinka od 16 pobeda i samo dva poraza u svim takmičenjima, od početka 2015. godine, golgeterskih partitura neumornog Lionela Mesija, odlične forme njegovih kolega iz napada Nejmara i Luisa Suareza, neverovatne koncentracije kvaliteta u veznom redu, ogromnog samopouzdanja izabranika prerano kritikovanog Luisa Enrikea posle skidanja Real Madrida sa vrha Primere, velikog kredita kod sudija, domaćeg terena… Prošlogodišnje eliminacije istog rivala iz iste faze takmičenja, takođe.

– Želja nam je da idemo do kraja u Ligi šampiona, a da bismo uspeli u toj nameri potrebno je da u svakoj utakmici budemo maksimalno ozbiljni, skoncentrisani i posvećeni, kao što je do sada bio slučaj. Imamo prednost iz prve utakmice, ali i obavezu da našim navijačima poklonimo još jednu dobru partiju i rezultat. Imamo poštovanje za Sitijev kvalitet i ambicije, samo još više držimo do našeg znanja, snage i forme – veruje u osmo četvrtfinale LŠ svog tima Andreas Inijesta.

„Građani“ na drugoj strani svako malo posrću u odbrani titule prvaka Engleske, a dva poraza u tri poslednja kola definitivno su im ugrozila i poziciju iza vodećeg Čelsija. Protiv nebesko-plavih iz Mančestera su i očajna realizacija, poremećeni odnosi u svlačionici i mizeran učinak u prošlim izdanjima Lige šampiona.

– Problem je što ne pobeđujemo ekipe koje smo do sada pobeđivali, a to je zato što ne postižemo golove. Rezultati to ne pokazuju uvek, ali ubeđen sam da igrači svaki put daju sve od sebe. Trenutna situacija ne sme poljuljati našu veru u sebe. Samo ako ostanemo pozitivni, vredni i uporni možemo se vratiti na prethodni nivo – bodri igrače, navijače i sebe Manuel Pelergrini, za čiju trenersku klupu ostrvski mediji tvrde da se toliko drma da bi ga novi poraz od Barselone mogao ostaviti bez posla u prebogatom Sitiju, našeg reprezentativca Aleksandra Kolarova.

– Ne mislim da je moj posao doveden u pitanje. Liga šampiona jeste važna, ali zna da napravi pogrešnu sliku o nekom timu. Jedna loša utakmica ili greška i ispali ste – ubeđuje Čileanac.

Borusija je izgubila od Juventusa, ali se vratila s jednim datim pogotkom iz Torina (1:2), što bi moglo da joj donese prevagu u okršaju sa šampionom Italije. Ono što je još važnije, „milioneri“ su došli sebi posle tragično loše jesenje polusezone u Bundesligi, pa nedavni kandidat za kandidat za ispadanje u Cvajtu sada ima čak priliku da se umeša u bitku za mesta koja vode u Evropu.

– Tri kola nismo poraženi u prvenstvu, a utakmica protiv Kelna bila je još jedna u nizu na kojoj nismo primili gol, što nas veoma raduje pred revanš Lige šampiona. Juventus dominira u Italiji, ali nije neranjiv. Videlo se to i na njihovom terenu. Svi u Borusiji verujemo da nam jedno dobro veče može doneti novo četvrtfinale – optimista je Borusijin trener Jirgen Klop, s kojim je klub sa Vestfalena, srpskog defanzivca Nevena Subotića, napravio najveće uspehe u novijoj istoriji.

„Stara dama“ se do poslednjeg trenutka nadala da će je makar u revanšu za ruku voditi prekaljeni Andrea Pirlo, ali maestralni organizator igre i izvođač prekida nije uspeo da se oporavi od povrede.

– Ne oslanjamo se previše na rezultat iz prve utakmice. Šta više, računamo da ćemo morati da povedemo, možda čak postignemo i više od jednog gola za prolaz u sledeći krug. Počinjemo od nule – svestan je Masimilijano Alegri, strateg Torineza, koji dugo čekaju na značajniji prodor na evropskoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari