Da u srpsku prestonicu dolazi košarkaški gigant moglo se naslutiti već u utorak kada su crveno-bele pristalice za nekih pola sata pokupovale više od sedam hiljada ulaznica. „Zov“ evroligaškog četvrtfinala, koji ipak u ovom trenutku više liči na tiho šaputanje između igrača i članova stručnog štaba Crvene zvezde kao da je omamio skoro dvadesetak hiljada navijača koji će večeras uživo videti ogroman trud i nastojanje izabranika Dejana Radonjića u pokušaju da u Kombank areni iznenade veliku Barselonu (19.15). Mada pogled ka četvrtfinalu i posle 10 odigranih kola Top 16 faze deluje mutno i krajnje nejasno, posledica je dve vezane pobede crveno-belih i teorije u kojoj četiri uzastopna trijumfa maštanje o prolazu među osam najboljih mogu pretvoriti u realnost.

– Barselona je i ove sezone, kao i pre svake, jedan od kandidata za vrh. Odigrali su kvalitetno do sada, zbog izostanka nekih igrača izgubili su par mečeva u kojima su, sa njima u timu, mogli da slave. U dobrom su momentu, a u utakmicama protiv Makabija i Panatinaikosa stekli su uslove da budu drugi i da steknu prednost domaćeg terena u borbi za fajnal-for – iskren je Dejan Radonjić.

Zvezda u prvom susretu u Barseloni nije pružila jači otpor, omogućivši rivalu da u igri na otvorenom terenu dođe do velikog broja lakih poena. Ćavi Paskval će i večeras koristiti 12 igrača u rotaciji, čime će ritam utakmice držati na maksimalnom broju obrtaja. Atleticizam, tako svojstven svim igračima Katalonaca, u kombinaciji sa tehničkom obučenošću i iskustvom nosilaca igre, nateraće Luku Mitrovića i saigrače da maksimalno obrate pažnju na svaki detalj igre. Alba i Makabi, pre svih, pokazali su da nije nemoguće iznenaditi Barsu van Katalonije, ali je za tako nešto neophodno da se zaustavi protivnička „pik“ igra u kojoj se posebno dobro snalazi Ante Tomić, sigurno Barselonin najkonstantniji igrač ove sezone. U odnosu na prethodne godine, Navaro i saigrači umeju da zataje u šutu sa distance, ukoliko Zvezdini bekovi, lišeni pomoći povređenog Lazića, zaustave Olesona, Džeksona i pomenutog Navara, značajno će povećati šanse za trijumf. Utisak je ipak da ključ pobede leži u sprečavanju Dolmena i Nahbara da sa mesta četvorke konstantno šire igru, ostavljajući Tomića da u srcu reketa demonstrira svoju leđnu tehniku.

– Barselona je i pred ovaj naš meč stavljena u poziciju koja joj pripada, a to će morati da dokaže i na parketu. Što da ne probamo da pred svojim navijačima ne napravimo iznenađenje? Moraćemo da pokušamo da im našim prepoznatljivim elementima pariramo. Sa punom dvoranom očekujem da energija koju ćemo pružiti bude adekvatna i da sve što će pratiti taj meč bude dodatna motivacija za tim, međutim, to može i za Barselonu da bude dodatni motiv, jer i Navaro više voli da igra pred 20.000 navijača nego pred 50 – poručio je trener Zvezde.

Žal za Žalgirisom

– To što smo podigli sada formu nije slučajno. Mislim da su čak četiri povrede uticale da u jednom momentu imamo veliki broj problema. Na primer, da nije bilo povrede Jovića i Dangubića na početku protiv Žalgirisa mislim da bi i ishod tog meča verovatno bio drugačiji, a možda bi i period krize bio kraći – žali Radonjić što sreća nije „pogledala“ njegove izabranike u meču sa litvanskim predstavnikom u Areni.

Nahbar: Da Zvezda ne oseti samopouzdanje

– Znam kakva će biti atmosfera. Nikad nisam igrao protiv Crvene zvezde, igrao sam protiv Partizana, ali to je veoma slična atmosfera, sa 20.000 navijača koji su srcem i dušom posvećeni klubu. Ako Zvezda u takvoj atmosferi oseti samopouzdanje, sve to bi moglo da ide u njenu korist i da joj da dodatnu veru u sebe. Zato je opasna i zato je već pobedila neke od najvećih timova u Evropi – više je nego oprezan Boštjan Nahbar, prekaljeni krilni centar Barselone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari