Svojom pojavom na terenu, odmerenim i racionalnim potezima Duško Ivanović postao je sinonim španske Taukeramike, tima koji neguje prepoznatljiv sistem igre i košarkaške kulture, u kome je sve podređeno uspehu kolektiva i adekvatnom sazrevanju košarkaša.

Iako je sezona u Evroligi i nacionalnom prvenstvu praktično u jeku, osvajanjem Kupa Kralja vizija vrhunskog stratega dobila je adekvatnu valorizaciju na parketu. Zauzevši pobednički kurs, u razgovoru za Danas, ovaj eminentni stručnjak istakao je neke bitne pojedinosti u vezi sa performansama njegovih ključnih košarkaša kao i o krajnjim dometima ekipe u pomenutim takmičenjima.

S obzirom na to da ste dva kola pre kraja druge faze Evrolige obezbedili plasman u četvrtfinale, koja je utakmica, po vašem mišljenju, bila ključna za prolazak među osam najboljih?

– Mislim da je meč u Milanu bio presudan za našu sudbinu u najelitnijem takmičenju na Starom kontinentu, pogotovu ako uzmemo u obzir da smo vikend pre toga osvojili Kup Kralja, pobedivši Unikahu u fantastičnom finalu. Za nekoliko dana odigrali smo četiri veoma teške utakmice, u kojima smo pokazali sav svoj kvalitet. U duelu sa neugodnim Italijanima plašio sam se eventualnog umora mojih igrača ali su me oni u potpunosti demantovali. Odličnim nastupom u odbrani i finom igrom u napadu potpuno smo „razoružali“ Milaneze. Tom pobedom rezervisali smo kartu za četvrtfinale.

Pomenuli ste trijumf u Kupu Kralja, takmičenju koje ima izuzetnu tradiciju u Španiji. Kakav je osećaj osvojiti jedan takav trofej u konkurenciji Barselone, Real Madrida, Huventuda i Unikahe?

– Kup takmičenje u Španiji ima jednu specifičnu težinu, zbog čega uspeh mog tima dobija na značaju. Zaista ne mogu rečima opisati način na koji smo osvojili ovaj trofej. Savladati Pamesu, Barselonu i Unikahu u svega tri dana predstavlja dostignuće vredno divljenja. U tom momentu, samopouzdanje nam se vratilo na optimalan nivo, što je poprilično uticalo na rezultate u Evroligi i domaćem prvenstvu.

Može li se reći da je upravo na pomenutom turniru kvalitetan fond igrača u rotaciji imao presudnu ulogu da se domognete tako bitnog trofeja?

– U to nema nikakve sumnje, naročito kada u tako kratkom roku odmerite snage sa vrhunskim timovima. Meč sa Pamesom bio nam je od presudne važnosti, pre svega zbog njihove neugodne igre u odbrani. Dosta smo oscilirali u toj utakmici, za razliku od meča sa Barselonom kada smo u kontinuitetu uspeli da izolujemo njihove centre. Doduše, nedostajao im je plejmejker Lakovič, koji poseduje odličan šut, izvanrednu tehniku i pregled igre. Katalonci nisu isti tim kada on nije u sastavu. Što se tiče finala, dovoljno je reći da je pobednik bio poznat tek posle produžetaka. Unikaha nam je zadavala dosta problema pod košem, agresivnom odbranom, dobrim usmeravanjem košarkaša i adekvatnim udvajanjima uspeli su da nam uspore napad. Ipak, kako je vreme odmicalo, naša igra bila je sve bolja, tako da je kompletan utisak sa završnog turnira zaista sjajan.

Iako ne volite da pričate o igračima iz svog tima, čini se da su Serhi Vidal i Mirza Teletović u ovoj sezoni zaista u odličnoj formi. Da li imate sličan stav na tu temu?

– Španac i Spliter su jedini košarkaši koji su bili u klubu u oba moja mandata u Taukeramici. Vidal je zaista sjajan košarkaš. Poseduje odlične fizičke predispozicije, dobar pregled igre i kada mu krene šut može da napravi razliku u korist našeg tima. Takođe, skladno sarađuje sa Rakočevićem, što je za spoljnu liniju mog kluba veoma važno. Igor ima neverovatnu želju za napredovanjem, zbog čega je i uspeo da popravi nastup u odbrani. Što se tiče Teletovića, sam podatak da je proglašen za MVP Kupa Kralja dovoljno govori o njegovoj trenutnoj formi. Mora biti još dosta bolji u napadu, pogotovu kada je leđima okrenut ka košu. Iako poseduje odličan šut, njegova se igra u ofanzivi ne može zasnivati samo na tom elementu. Reč je o izuzetan potencijalu, zato smo i produžili ugovor sa njim do 2014. godine.

U prvenstvu Španije beležite odlične rezultate. Na koji način uspevate da zadržite takav ritam u igri?

– Ne znam da li će me neko shvatiti neozbiljno ali u Španiji svako svakoga može da pobedi, nije bitno ko ti je protivnik, jer timovi ulažu dosta novca, poseduju oprobani sistem rada, tako da je teško bilo koga savladati. Zato se mi uvek koncentrišemo i maksimalno posvećujemo narednom protivniku, jer je to naše malo finale iz koga moramo izaći kao pobednici. Voleo bih da zadržimo prvo mesto na tabeli, zbog prednosti domaćeg terena u plej-ofu ali i ako to ne budemo ostvarili neće biti smak sveta.

Ko će vam biti najveća konkurencija kada je u pitanju osvajanje nacionalnog šampionata?

– Pretpostavljam da će to biti Unikaha, Real Madrid, možda i Huventud ali pre svih Barselona. Oni su odlično popunjeni na svim pozicijama, koriste jedanaest košarkaša u rotaciji. Okusnicu ekipe predstvaljaju Navaro, Lakovič i Anderson, tako da će naši dueli, ukoliko se susretnemo, biti veoma zanimljivi.

Ilijevski pun pogodak

U javnosti se dosta dugo polemisalo ko bi mogao da pojača Taukeramiku na poziciji plejmejkera. Postojale su određene indicije da je Nemanja Gordić na ulaznim vratima, ipak kroz njih je prošao Vlado Ilijevski.

– Istina je da smo bili zainteresovani za Gordića, on je igrač po mom ukusu. Ipak, određene peripetije onemogućile su taj transfer. Doveli smo Ilijevskog i mogu reći da nismo pogrešili. U paru sa Priđonijem održava visok ritam u igri. Dosta su slični košarkaši i odlično se dopunjuju. Neko će reći da je bolje imati različite košarkaše na spoljnim pozicijama u isto vreme jer su oni u stanju da promene ritam ali u našoj koncepciji igre pomenuti par fino sarađuje – naglasio je Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari