Igrači Barselone neporaženi su na svom terenu u Ligi šampiona više od tri godine, sa skorom od 15 trijumfa i četiri remija u 19 utakmica, ali moraće večeras da se po još jednom parametru upišu u istoriju fudbala ukoliko žele u četvrtfinale elitnog takmičenja.

Katalonci su u 11 od 24 slučaja uspevali da nadoknade zaostatak iz prvog meča i prođu dalje, ali istorija Lige šampiona kaže da nijedan klub nije uspeo da nadoknadi 0:2 iz prvog meča, koliko je upravo Milan slavio na svom stadionu. Da Barselona ipak ima čemu da se nada govori podatak da Milan drži neslavan rekord takmičenja jer je pre devet sezona u četvrtfinalu savladao Deportivo na svom terenu sa 4:1, a potom poražen upravo na tlu Španije sa 4:0 kada je tim iz La Korunje prošao dalje. Međutim, „rosoneri“ su znali da iznenade na Nou kampu 2000. kada su pobedili sa 2:0.

Barseloni u prilog ide i uspešnost u prethodnim sezonama druge faze Lige šampiona jer su poslednji put učešće u osmini finala završili još davne 2007. kada ih je izbacio Liverpul zbog više postignutih golova u gostima. Žordi Roura će na raspolaganju imati kompletan tim jer se Ćavi oporavio od povrede, a za očekivati je da će se među stativama naći Viktor Valdez koji je propustio nekoliko proteklih mečeva. Reflektori će biti upereni i u Lionela Mesija jer ukoliko Argentinac zatrese mrežu preteći će rekord Ruda van Nistelroja od 56 golova i postati drugi najbolji strelac u istoriji Lige šampiona.

– Moramo preuzeti rizik i napasti Milan iz svih oružja, jer ako ne rizikujemo nećemo ni pobediti. Važno je da verujemo da držimo kontrolu u svojim rukama. Svesni smo da niko u prošlosti nije nadoknadio zaostatak od 0:2, ali možda je došao trenutak da se baš mi upišemo u istoriju – istakao je desni bek Barselone Dani Alveš.

S druge strane, Milan je poražen u čak 13 navrata na 23 gostovanja u Španiji, poslednji put ove sezone u grupnoj fazi kada ih je sa 1:0 savladala Malaga. Svestan te situacije, ali i činjenice da se od Barselone teško braniti i odbraniti tokom svih 90 minuta, strelac prvog kola na San Siru Kevin-Prins Boateng ističe da neće doći na Nou kamp da čuvaju 2:0 iz prvog meča. On najavljuje da će pokušati da iskoriste nešto lošiju formu domaćina, odnosno da već duže vremena igraju bez prvog trenera. Kao ni u prvom meču, u tome neće moći da im pomogne najveće pojačanje u zimskom prelaznom roku Mario Baloteli s obzirom da je ove sezone već nastupao u Ligi šampiona u dresu Mančester sitija.

– U potpunosti smo fokusirani i spremni za teško gostovanje Barseloni. Biće to potpuno drugačiji meč od onog na našem stadionu. Znamo da imamo prednost od 2:0, ali to ne znači da ćemo se braniti. Barselonin stil igre je da drži loptu u svom posedu, to ne možemo izbeći, ali važno je da kad mi dobijemo posed da budemo opasni, to iskoristimo i pokušamo da postignemo gol koji bi mogao sve da reši – naglašava Boateng, čiji je Milan neporažen u Seriji A i Ligi šampiona u 2013.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari