Ustavni Sud Rumunije odlučio je juče da je referendum o smenjivanju rumunskog predsednika Trajana Baseskua nevažeći, jer nije glasalo 50 odsto birača koji se nalaze na izbornom spisku, već oko 47 odsto.


Ustavni sud je poništio referendum. Na referendumu je protiv Baseskua glasalo 7,4 miliona građana, a za njega oko jedan milion. Ustavni sud je doneo i odluku da prestaje mandat vršiocu dužnosti predsednika države Krinu Antoneskuu i da funkciju šefa države preuzima Trajan Basesku do kraja 2014. Obrazloženje odluke Ustavnog suda biće objavljeno danas. Ispred sedišta Ustavnog suda protesti su počeli u ponedeljak uveče, a juče su nastavljeni. Kada je saopšteno da Basesku ostaje predsednik, ljudi su počeli da skandiraju „Dole Basesku“, a neki su plakali zbog te odluke. Demonstranti su već počeli da se mobilišu za obnavljanje protesta na Trgu univerziteta u Bukureštu, gde su se zimus održavali svake večeri.

Zbog tih protesta Basesku je smenio vladu Emila Boka i imenovao vladu Mihaja Razvana Ungureanua, koja nije trajala više od 78 dana, jer je opozicija osvojila 27. aprila većinu u parlamentu i 7. maja je formirana vlada Viktora Ponte. U okolnostima nemogućnosti kohabitacije sa predsednikom Baseskuom, parlament je 5. jula glasao za njegovo suspendovanje nakon čega je 29. juna organizovan referendum o smenjivanju.

Basesku i njegova Demokratska liberalna partija ušli su u referendumsku kampanju tokom koje su neprestano napadali vladu Viktora Ponte da je izvela državni udar, da ne poštuje ustav i pravnu državu, da uništava demokratiju i udaljava se od EU. Iste argumente su koristili i zvaničnici Evropske unije i tražili da Pontina vlada uspostavi demokratiju. Za Baseskua je na predsedničkim izborima 2004. godine glasalo 15,1 milion, 2009. 15,2 miliona, a sada, za njegovo smenjivanje, glasalo je 7,4 miliona građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari