Dok globalna finansijska kriza sve više nagriza socijalni status brojnih Amerikanaca, a cene transporta rastu zbog visokih cena goriva, lokalno proizvedena hrana sve više stiče popularnost. U Vašingtonu, javlja Glas Amerike, grupa volontera nastoji da na neiskorišćenim placevima proizvodi hranu čime pomaže i svojoj zajednici.

Napušteni gradski placevi mogu da dobiju i korisnu namenu. To je ideja koju zagovara Liz Falk. S obzirom na to da je završila ekološke nauke i stekla zvanje magistra u oblasti prirodnih resursa i održivog razvoja, bilo je možda prirodno da baš ona pokrene ovaj projekat koji ima za cilj da obezbedi svežu hranu stanovnicima grada koji malo zarađuju. U gradu postoji veliki broj banaka hrane koje pomažu porodice sa nižim primanjima. Međutim, njima je teško da obezbede sveže voće i povrće. I tako je, uz dozvolu vlasnika placa, nastala bašta u Sedmoj ulici, u osiromašenom delu Vašingtona. Prvo seme je zasađeno prošle godine, a baštu obrađuju volonteri.

„Imamo veliku grupu volontera koji su uglavnom iz ovog ili iz drugih delova Vašingtona. Oni dolaze ovde da nauče kako da uzgajaju voće i povrće, ali i da podrže naš projekat. Imamo 300 redovnih volontera“ – naglašava Liz Falk.

Lia Komerford radi za jednu advokatsku firmu u Vašingtonu. „Radim čitave nedelje u kancelariji na kompjuteru. Stoga sam tragala za nekim poslom koji bih obavljala napolju“ – kaže ona. Sedmični prinosi iz ove bašte predaju se organizaciji „Hleb za grad“ koja obezbeđuje hranu za stanovnike Vašingtona kojima je potrebna. Bašta u Sedmoj ulici takođe nudi obuku u hortikulturi stanovnicima koji malo zarađuju kao i kurseve baštovanstva za decu i odrasle. Džon Kroket je specijalista za ekonomski razvoj i takođe volontira u bašti u 7. ulici: „Bašta funkcioniše na jedinstveni način. Nju je organizovala lokalna zajednica koja i ubira njene plodove. To je model koji angažuje građane“, tvrdi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari