Batut objavio koja dva podatka suplementi u Srbiji moraju da imaju na deklaraciji 1Foto: Pixabay/Niekverlaan

Svaki dodatak ishrani koji se nalazi u prometu na teritoriji Republike Srbije mora imati na deklaraciji naveden podatak o broju i datumu upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja, saopštio je danas Institut Batut.

Prisustvom ovog podatka se, kako se dodaje, garantuje da je proizvod prošao kompletnu proceduru upisa u bazu podataka koja, između ostalih dokumenata, obuhvata stručno mišljenje, kategorizaciju i odobren tekst deklaracije  Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ili Farmaceutskog fakulteta Novi Sad Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu.

Takođe, obuhvata stručno mišljenje i analitički izveštaj zdravstvene ustanove o zdravstvenoj ispravnosti dodataka ishrani.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” je jedna od šest ovlašćenih zdravstvenih ustanova za kontrolu zdravstvene ispravnosti dodataka ishrani. Za navedenu kontrolu su ovlašćeni i Institut za javno zdravlje Vojvodine, Institut za javno zdravlje Niš, Institut za javno zdravlje Kragujevac, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Institut za higijenu Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Kontrola obuhvata proveru parametara fizičko-hemijske i mikrobiološke ispravnosti, sadržaja i količine aktivnih i pomoćnih komponenti dodataka ishrani, prisustva i tačnosti svih obaveznih sastavnih elemenata deklaracije (indikacije i kontraindikacije, preporučen dnevni unos, način i rok upotrebe, mere opreza, upozorenja…).

Kupovinom dodataka ishrani (dijetetskih suplemenata) koji su upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja potrošači mogu sa visokim nivoom sigurnosti konzumirati navedene proizvode, navode u Batutu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari