Batut objavio najnovije podatke o groznici Zapadnog Nila u Srbiji 1Foto: Radmila Marković/Danas

U Srbiji je, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ registrovano 36 autohtonih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Najviše prijavljenih slučajeva je na teritorije Grada Beograda, osam.

Po šest slučajeva groznice Zapadnog Nila registrovano je u Južnobanatskom i Južnobačkom okrugu, četiri slučaja je bilo u Podunavskom, tri slučaja u Srednjebanatskom okrugu, dva u Zapadnobačkom i po jedna u Severnobačkom, Braničevskom, Mačvanskom, Severnobanatskom, Raškom, Kosovskom i Šumadijskom okrugu.

„Od ukupnog broja obolelih 24 osoba je muškog pola, dok je 12 ženskog. Prosečna starost obolelih je 59 godina. Takođe, na teritoriji Mačvanskog okruga registrovan je i jedan slučaj groznice Zapadnog Nila sa verovatnim mestom zaražavanja u Grčkoj“, navodi Batut.

U sezoni nadzora 2024. godine, do 5.9.2024. godine, u državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljena su 382 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, i to u: Grčkoj (112), Italiji (134), Španiji (18), Francuskoj (12), Mađarskoj (31), Austriji (18), Rumuniji (44), Hrvatskoj (šest), Nemačkoj (tri), Bugarskoj (dva) i Turskoj (dva). Van EU/ EEZ slučajevi GZN se registruju i u Albaniji (23) i Severnoj Makedoniji (jedan slučaj).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari