Batut: Poslednjih sedmica povećan broj obolelih od kovida, ali nema teških kliničkih slučajeva 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je danas da se u evropskom regionu, uključujući Srbiju, od maja registruje povećanje obolelih od koronavirusa, pa je nedeljno između 60 i 90 potvrđenih slučajeva kovida-19, ali to ne znači pogoršanje epidemiološke situacije.

Od početka 2024. godine broj testiranih na SARS-CoV-2 je opadao sve do početka maja, kada se broj testiranih povećava i održava na oko 550 osoba koje su uradile test prosečno nedeljno.

U istom periodu broj potvrđenih slučajeva počinje postepeno da raste i iznosi u proseku od 60 do 90 slučajeva nedeljno. Uočava se porast u poslednjim nedeljama, ali su apsolutne vrednosti i dalje niske u poređenju sa istim periodom 2023. godine, dodaje se saopštenju Batuta.

Ne registruje se povećanje hospitalizacija obolelih, niti pogoršanje kliničkih formi kovid-19.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom nema indikacija za primenu dodatnih mera prevencije i suzbijanja respiratornih virusnih infekcija osim standardnih mera zaštite koje se kontinuirano primenjuju u svim zdravstvenim ustanovama, dodaje Institut.

Osim toga, osobe sa ozbiljnim hroničnim bolestima i stanjima oslabljenog imuniteta treba da se posavetuju sa svojim lekarom o eventualnom smanjenju rizika od infekcije primenom mera lične zaštite.

Osobe koje imaju simptome akutne respiratorne infekcije, testiraju se prema indikacijama u skladu sa procenom lekara, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da je akutelni apsolutni broj inficiranih nizak Institut za javno zdravlje Srbije ocenjuje da u ovom trenutku nema značajnog pogoršanja epidemiološke situacije.

Ministarstvo zdravlja pažljivo prati situaciju u drugim državama, naročito u okruženju, i mobiliše sve potrebne resurse za kontrolu zaraznih bolesti, zaključuje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari