TAŠMAJDAN-BAZENfoto FoNet/Beoinfo

Gradski zavod za javno zdravlje Begrada je proteklog leta upozorio građane da utapanje predstavlja vodeći uzrok smrti dece do pet godina, i jedan je od vodećih uzroka smrti u svim ostalim uzrasnim grupama kod dece. Posebno je upozoreno da deca mogu da se utope izuzetno brzo samo 20 sekundi, kao i da je zabluda da je davljenje u vodi glasno i da će davljenik dozivati u pomoć.

Šestogodišnje dete utipilo se u utorak uveče u bazenu hotela „Konak“ na Zlatiboru, zbog čega je jedna osoba uhapšena.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda je letos upozorio građane da u najvećem broju slučajeva utapanje ne izgleda onako kako zamišljamo, a da među stanovništvom postoje mnoge zablude zbog kojih sebe i decu izlažu riziku kada je u pitanju uživanje u vodi.

Kako su istakli, jedna od najvećih zabluda je da utapanje traje dugo. Istina je da će se osoba koja se utapa boriti za vazduh oko 20 do 60 sekundi. Posle toga, ona više neće biti u mogućnosti da se održava iznad površine vode, prenosi N1.

Kako do utapanja može doći vrlo brzo, kod odraslih za samo 60 sekundi, a kod dece za 20 sekundi, ako spasilac gleda u drugi deo bazena ili plaže, moglo bi biti prekasno za spasavanje plivača u nevolji.

Druga zabluda u vezi sa utapanjem je da je ono bučno, da će davljenik vikati, prskati vodu i na taj način privući pažnju na sebe.
U stvarnosti, to se retko dešava.

Institut za javno zdravlje Beograda napominje da osoba koja se davi veoma teško diše, što znači da nije u stanju da pozove pomoć. Glava utopljenika će se naizmenično kretati iznad i ispod površine vode pre potpunog potapanja, što otežava disanje ili govor.

Odrasli često veruju da će mišići na rukama sprečiti utapanje dece, međutim iz gradsko Zavoda upozoravaju da mišići mogu da skliznu, ali ida obrnu dete koje ih nosi tako da ono uroni licem u vodu. Takođe, mišići neće pomoći detetu koje se previše umori od plivanja da se okrene na leđa i nastavi da pluta na površini.

„Dete može da nosi mišiće za ruke i da se utopi“, istakli su Zavoda za javno zdravlje.

Da bi se dete utopilo, dubina vode ne mora da bude velika – bebe i mala deca mogu se utopiti i u vodi dubokoj svega nekoliko centimetara. Skoro sva utapanja dece, uključujući i ona u plitkoj vodi, su se dogodila u odsustvu aktivnog nadzora odraslih.

Mališani su se utapali u burićima, baštenskim jezercima, koritima, kadama, pa čak i toaletnim šoljama.

„Držite malu decu van kupatila, osim kada su pod direktnim nadzorom, i ne ostavljajte kante ili burad nepokrivenim. Nikada ne stavljajte malo dete samo u kadi, čak ni na trenutak. Ukoliko ste sa detetom u vodi, uvek budite pored njega, postarajte se da vam dete uvek bude ‘na dohvat ruke’“, poručili su iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari