Batut: Većina dece je vakcinisana 1Foto: FreeImages / Brian Hoskins

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ demantovao je navode u medijima da u Srbiji nije vakcinisano svako treće dete.

U saopštenju se navodi da je planiranom imunizacijom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja u 2015. godini obuhvaćeno 95 odsto dece, a protiv dečje paralize 95,8 odsto.

U drugoj godini života protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja revakcinisano je 88,7 odsto dece, a protiv dečje paralize 88,2 odsto.

Tokom 2015. godine obuhvat MMR vakcinacijom je iznosio 84, a revakcinacijom 87,5 odsto, a protiv hepatitisa B zabeležen je obuhvat od 91,5 odsto kod odojčadi. Od 64.450 novorođenčadi u 2015. godini vakcinacijom protiv tuberkuloze bilo je obuhvaćeno 98,3 odsto, navodi se u saopštenju „Batuta“.

Dodaje se da je niži obuhvati za određene vakcine delom bio uslovljen i nemogućnošću registrovanih dobavljača da obezbede potrebne količine, ali i odbijanjem roditelja da vakcinišu decu zbog širenja antivakcinalnih poruka.

„Batut“ upozorava da u uslovima visokog kolektivnog imuniteta obolevaju nevakcinisane osobe, kao što je bilo kod epidemije morbidela prošle godine sa 383 obolelih, ali je širenje infekcije sprečeno zbog postojanja tzv. imunološkog bedema.

Cilj sprovođenja sistematske obavezne imunizacije u Srbiji je da se dostigne i održi 95 i više odsto na nivou celokupne populacije dece, stoji u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari