Baucal: U pozadini etiketiranja ekoloških aktivista je nešto neprihvatljivo, što vlast želi da sakrije 1foto FoNet Ana Paunković

Država služi da štiti opšte interese, a nije opšti interes da neka kompanija zarađuje pare, izjavio je univerzitetski profesor Aleksandar Baucal. „Ako kao građanin kažete da je država zloupotrebila svoj položaj i ulogu koju ima u društvu, mogu da vas označe kao ekološkog teroristu“, smatra Baucal.

Ovih dana su aktuelna tema privođenja aktivista, uključenih u proteste protiv projekta Jadar, koji su nazivani i ekološkim teroristima.

„Mislim da se olako koristi termin terorista. Ne mislim da smo bili ni blizu tako nečem“, rekao je Baucal u emisiji Dan uživo na N1.

Kako je ocenio, reč je o manevru političara koji pokušavaju da ostvare cilj, da amortizuju nezadovoljstvo i „nekoj vrsti etiketriranja koja je službi političke komunikacije“.

„Država služi da štiti opšte interese. Nije opšti interes da neka kompanija zarađuje pare. Nas kao građane to ne treba da se tiče. Međutim, jako je pogrešno da država postaje instrument u službi privatne kompanije, da joj pomaže da ostvari interes koji je na štetu opšteg interesa“, naveo je Baucal.

Kako je kazao, ako kao građanin kažete da je država zloupotrebila svoj položaj i ulogu u društvu, mogu da vas označe kao ekološkog teroristu.

„Na nama građanima je da li ćemo da progutamo tu udicu i da se upecamo na tu vrstu marketinške manipulacije ili ćemo da mućnemo glavom. Jer, ako neko neće da razgovara sa nama i objasni kako je to građanima u opštem interesu, nego etiketira građane koji kritikuju vlast, onda mora da se u pozadini dešava nešto neprihvatljivo, a što ova vlast želi da sakrije“, istakao je Baucal.

Ova vrsta komunikacije, smatra, čini stvari još sumnjivijim, a to što nemamo dijalog je odgovornost države, zaključuje sagovornik N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari