Bazar zdravlja i predavanje povodom Svetskog dana srca u Subotici 1Foto: J. Patarčić/Danas

Povodom obeležavanja Svetskog dana srca, Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, u partnerstvu sa Domom zdravlja Subotica i Crvenim krstom Subotica, organizuje Bazar zdravlja u četvrtak, 28. septembra, u Sportsko rekreativnom centru “Prozivka”.

Bazar će trajati od 9 do 11 časova i biće posvećen prevenciji bolesti srca i krvnih sudova, dok će od 11 časova u centru grada volonteri Crvenog krsta deliti građanima edukativni materijal.

Narednog dana, 29. septembra, Bojana Konovec će održati predavanje na temu “Faktori rizika i postupak kod iznenadnog srčanog zastoja” u prostorijama Crvenog krsta od 10 časova.

Cilj obeležavanja Svetskog dana srca je skretanje pažnje i ukazivanje na zdravstvene rizike i značaj prevencije kod obolevanja od bolesti srca i krvih sudova.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, u Severnobačkom okrugu je tokom 2022. godine od bolesti srca i krvih sudova umrlo 1.438 osoba, odnosno 620 muškaraca i 818 žena, što sa 52,8 odsto čini vodeći uzrok smrti.

Najčešći uzrok smrti je bila bolest povišenog krvnog pritiska sa 36,8 odsto, zatim druge bolesti srca sa 20,4 odsto, ishemijska bolest srca sa 19,3 odsto i bolesti krvnih sudova mozga sa 15,6 odsto.

Iz Zavoda za javno zdravlje Subotica poručuju da su bolesti srca preventabilne, te da ih je moguće sprečiti delovanjem na faktore rizika i usvajanjem zdravih stilova života “svim srcem”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari