Predstavnici Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) ocenili su danas da je vlada uredbom kojom je uvedena oznaka „službeno“ u pravni sistem Srbije, uvela tajnost u proces evropskih integracija.

Zbog toga su promene okvira uvedene u junu 2016. u evrospke integracije praktično uvele oznaku tajnosti, koja ograničava distribuciju materijala i akata u oblasti pristupanja EU, izjavila je predstavnica BCBP Sofija Mandić na konferenciji: „Javnost (ne) podeljna u evropskim integracijama“ u Medija centru.

Na skupu je ocenjeno da su time stvorene barijere za praćenje procesa pristupanja od zainteresovane javnosti.

Mandić je podsetila da je na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Srbije EU, Vlada Srbije objavila da će posebnu ulogu u pregovorima imati organizacije civilnog društva i da će na taj način proces evropskih integracija dobiti puni legitimitet i postati vlasništvo svih građana Srbije 2014.

Predstavnica službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Slavoljupka Pavlović podstila je da je Uredba, kojom je uvedena oznaka „služeno“ doneta u tehničkom sazivu vlade u junu 2016. godine, a da je Poverenik reagovao kad je formirana nova vlada avgusta 2016.

Poverenik je odmah napisao pismo predsedniku Vlade i ukazao da sam Ustav Srbije propisuje da se samo zakonom može urediti materija prava na obaveštenost.

Tu ne bi smelo da bude bilo kakve dvojbe, ali nažalost, vlada nekad propušta da nas konsultuje za mišljenje pre nego što dođe do problema, zaključila je ona.

Šef kabineta ministarke bez portfelja za evropske integracije Jugoslav Milačić rekao je da izneti stavovi pokazuju nerazumevanje pregovaračkog procesa i da se oznaka „službeno“ odnosi samo na pregovaračke pozicije.

Pregovore vodi država, a civilno društvo i zainetersovana javnost su pridruženi partner, a proces vode državni organi, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, model rada u toj oblasti u Srbiji je kroz Nacionalni konvent za pristupanje EU, jedinstven u regionu i predstavlja dobar osnov da se saradnja unapređuje i pokazatelj da je država uradila maksimum da napravi platformu za saradnju sa javnošću.

Ali, kako je ukazao, zainteresovana javnost podrazumeva organizacije i civilno društvo, akademska udruženja koji su pozvani i stručni da se bave pretpristupnih pregoviorima, jer celokupnu javnost i ne zanimaju svi aspekti tog procesa, zaključio je Milačić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari