I odbornici SO Tutin su na poslednjoj ovogodišnjoj sednici usvojili budžet za narednu godinu, koji iznosi oko 950 miliona dinara. Kako je za Sandžak Danas izjavio Salih Hot, zamenik predsednika opštine Tutin, budžet je i investicioni i restriktivan.


-Za investicije, uglavnom u infrastrukturu, puteve, vodosnabdevanje i energetiku, namenili smo oko 300 miliona dinara, što dokazuje da nastavljamo da radimo na razvoju naše opštine. Budžet je istovremeno i restriktivan jer smo smanjili određene stavke za javnu potrošnju, navodi Hot. Sem odbornika SDA, koja čine apsolutnu većinu i pojedini opozicioni odbornici su pohvalili i glasali za predložen budžet. Edin Jusović, predsednik tutinskog SDP smatra da je budžet kvalitetno urađen. „Nadam se da će naši sugrađani u narednom periodu imati prilike da vide da se svi ti segmenti ravnomerno razvijaju u jednom dobrom pravcu“, izjavio je Jusović po usvajanju budžeta.

Nisu, međutim, bili zadovoljni odbornici druge po snazi stranke u SO-Bošnjačke demokratske zajednice, koji su napustili zasedanje. BDZ saopštava da su, pri glasanju, povređeni Statut opštine i zakoni jer su pri utvrđivanju kvoruma za održavanje sednice i izglasavanje budžeta glasali i odbornici SDA koji, zbog izbora na izvršne funkcije u Opštinskom veću, nisu imali pravo da glasaju. Zaim Redžepović, šef odborničke grupe BDZ je zatražio da se napravi pauza u zasedanju, utvrdi kvorum i obezbede uslovi za normalan i zakonit rad lokalnog parlamenta u Tutinu. To je predsednik SO odbio, pa su odbornici BDZ napustili sednicu. BDZ saopštava da će „preduzeti sve neophodne mjere kako interesi građana ne bi bili svedeni na volju pojedinaca koji u Tutinu donose, sprovode i sude o zakonima“ i da će se obratiti nadležnim institucijama „zbog svih navedenih nepravilnosti“. Odgovarajući na optužbe BDZ, Salih Hot tvrdi da SDA nije imala problema sa kvorumom, ali priznaje da su glasala dva odbornika koji su izabrani na izvršne funkcije, što obrazlaže „tehničkim razlozima“. „Nismo mogli da konstatujemo njihove ostavke i izaberemo nove odbornike na ovoj sednici zato što još nismo dobili potrebna dokumenta Opštinske izborne komisije. To smo zato odložili za narednu sednicu“, dodaje Hot. Da nije bilo problema sa izglasavanjem budžeta, on dokazuje i time što su „za“ glasala 23 odbornika, a bila su neophodna 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari