Beba od četiri nedelje spava u kolima: Posle požara na Bežaniji 22 dece bez krova nad glavom 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Posle velikog požara u kojem je u prošlu nedelju izgorelo sedam kuća, bez krova nad glavom ostalo je 12 odraslih i 22 deteta, među kojima i beba stara samo četiri nedelje. Svi oni od tada žive i spavaju pod vedrim nebom, rekao je za N1 Uroš Ranđelović, pravni savetnik Inicijative A11.

Jutro posle požara, navodi Ranđelović, postradale ljude i decu obišli su predstavnici opštine Novi Beograd, i tom prilikom im obećali novčanu pomoć.

„Četiri od sedam porodica su dobile jednokratnu novčanu pomoć od Centra za socijalni rad, a ostale tri nisu. Problem je u tome, što one nisu prijavljene na adresi u Beogradu jer su svi oni interno raseljena lica sa Kosova. Pa su tako tri porodice ostale i bez toga“, objašnjava Ranđelović.

Međutim, kada je reč o smeštaju koji im je neophodan pošto su kuće potpuno izgorele, nije bilo ni reči, navodi Ranđelović i dodaje da zbog toga 22 mališana, među kojima i jedna beba stara samo četiri nedelje, spavaju u automobilima ili pod vedrim nebom.

„U požaru je izgorelo sedam kuća i ukupno 34 odraslih i dece ostalo je bez krova nad glavom. U nekoliko automobila i jednom kombiju spavaju deca, a neki su mesto za spavanje pronašli na dušecima uz preostale zidove na zgarištima kuća. Ima i par improvizovanih šatora. Deca su mala, dve, tri, četiri i više godina, a najmlađe je zapravo beba od samo četiri nedelje“, objašnjava situaciju Ranđelović.

On kaže da je grad dužan da ovim ljudima i deci obezbedi hitan nužni smeštaj, ali da do sada niko to nije ponudio.

Beba od četiri nedelje spava u kolima: Posle požara na Bežaniji 22 dece bez krova nad glavom 2
Foto FoNet Marko Dragoslavić

„Prema članu 103 Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, za sve ljude koji izgube svoje domove u požaru ili na neki drugi način, grad je obavezan da nađe hitni, nužni smeštaj. To se do sada nije desilo, niti im je išta ponuđeno. Mi ćemo kao inicijativa tražiti da to bude urađeno, u stalnom smo kontaktu sa ljudima koji su izgubili sve i ne smemo dozvoliti da ovakva situacija potraje“, navodi Ranđelović.

On ističe i da zahvaljujući građanima i Crvenom krstu postradali u požaru dobijaju određenu količinu humanitarne pomoći, ali kako navodi, problem njihovog stanovanja mora biti hitno rešen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari