Beč i osobe sa invaliditetom: Nijedan talenat ne treba ostati neprimećen 1Foto: Stefanie Steindl

Na obodu bečke šume „Viner vald“ („Wienerwald“) uz podršku Socijalnog fonda Beča, opštine Debling (Dobling), republike i Evropske unije otvoreno je malo seosko gazdinstvo za osobe sa invaliditetom.

U okviru gazdinstva nalaze se i stanovi u kojima osobe sa invaliditetom žive.

Stanari imaju mogućnost da rade u prirodi i uče kako da preuzmu odgovornost za životinje. Osim toga oni mogu da uzgajaju povrće ili obavljaju jednostavne radnje sa drvetom, na primer da prave male ograde.

„Oni se brinu o nečemu, doživljavaju da za određene stvari snose odgovornost i da su važni, da imaju neki zadatak u našem društvu i to je divno“, kaže rukovodilac Verner Svec.

Novi centar „Maria Wald“ pripada humanitarnoj organizaciji katoličke crkve „Caritas“. Tamo je već smeštena inkluzivna škola, koja se trenutno rekonstruiše, obradivo zemljište i mogućnosti za stanovanje osoba sa invaliditetom. Propala zgrada koja je nakon Drugog svetskog rata tadašnji dom za decu snabdevala poljoprivrednim proizvodima i posle godinama samo korišćena kao magacin renovirana je i oživljena sadržajem. „Am Himel“ („Am Himmel“) u bečkoj opštini Debling (Dobling) je prvo seosko gazdinstvo koje je otvoreno za osobe sa teškim invaliditetom.

Prema rečima Sveca uskoro će pored kokošaka biti dopremljene koze i druge manje životinje. Pored gazdinstva u dnevnom boravku je zaposleno još 57 ljudi.

„Takvi projekti koji ohrabruju su potrebni da bi se ljudi sa invaliditetom stavili u središte pažnje našeg društva“, naglašava generalni sekretar Caritas-a, Klaus Švertner (Schwertner). „Jer, ni jedan talenat ne treba ostati neprimećen“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari