Više desetina rimokatolika – Austrijanaca i Poljaka, protestovalo je u subotu u centru Beča protiv odluke bečke nadbiskupije da preda rimokatoličku crkvu Nojlerhenfeld u ovom gradu Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Aktivisti, koji žele i dalje da koriste tu crkvu, okupili su se ispred bečke katedrale Štefansdom, uz transparente, plakate i pojanje crkvenih pesama, iskazujući nezadovoljstvo odlukom o predaji crkve Nojlerhenfeld srpskoj pravoslavnoj parohiji u Beču. Demonstracije, propraćene velikim medijskim interesovanjem, organizovali su crkveni savet Nojlerhenfelda i poljska crkvena opština. – Želimo da kardinal Kristof Šenborn spozna da nije ispravno pokloniti ovu crkvu – naglasili su organizatori, dodajući da je ta crkva svake nedelje puna.

Sveštenik katedrale Štefansdom Toni Faber izjavio je da je „odluka nadbiskupije znak snažnog ekumenizma“. – Doneli smo odluku, nažalost, uz negodovanje katolika u toj crkvi, koji su se tek sada probudili. Situacija je takva u Beču da gubimo vernike i da ćemo zbog toga predati još naših crkava sestrinskim crkvama – istakao je Faber.

– Nadam se da naša srpska braća i sestre neće biti obeshrabreni ovim. Ovo nije nikakav verski rat, već samo ispoljavanje neslaganja katolika iz Nojlerhenfelda koji su se probudili tek sada – rekao je on. Kardinal će se, prema njegovim rečima, sigurno ponovo obratiti nezadovoljnim vernicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari