Begović: Izgradnja Centra izvrsnosti u Kragujevcu u završnoj fazi, otvaranje na leto 1Arhvia Foto: Grad Kragujevac

Izgradnja Centra izvrsnosti u Kragujevcu, u koju je država uložila do sada 14 miliona evra, nalazi se u finalnoj fazi i trebalo bi da bude otvoren na leto, rekla je danas u Kragujevcu ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Ona je izjavila da će za finansiranje opreme biti opredeljeno još četiri miliona evra.

Begović je razgovarala sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem o centrima izvrsnosti i saradnji na projektima u oblasti nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Centar izvrsnosti, kazala je Begović, sastoji se od tri dela a to su: bioinženjering, biomedicina i istraživanje matičnih ćelija.

Navela je da je trenutno uloženo i 650.000 evra u izgradnju „čistih soba“ za potrebe istraživanja matičnih ćelija i da su u završnoj fazi i projekti za unutrašnje opremanje Centra.

„To zaista treba da bude veliki korak napred ne samo za nauku u Kragujevcu, nego i za nauku u Srbiji“, ocenila je Begović.

Izgradnja Centra izvrsnosti u Kragujevcu počela je 2015. i plan je bio da radovi budu završeni do kraja 2017, ali je izvođač bankrotirao.

Begović je najavila da je sledeći korak u Kragujevcu biti izgradnja Naučno-tehnološkog parka za koji je, kako je navela, potreban razvijen startap eko sistem.

Precizirala je da je među ciljevima u vreme njenog mandata, upravo razvoj startap eko sistema, odnosno da se poveća broj malih brzorastućih inovacionih firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari