Posle puna tri meseca pauze u Ligi šampiona, evropski fudbalski sladokusci imaju priliku da na delu vide najbolje klubove koji će se u drugom delu sezone kroz teže i atraktivnije takmičenje boriti za titulu. Šesnaest timova krenulo je u finiš, na kojem ih čeka popularni „klempa“ (pehar LŠ), a kolo koje će se zavrteti večeras u 20.45 predvode mečevi Milan – Mančester junajted i Lion – Real Madrid.

Oba današnja meča pored velikog uloga koji oslikava važnost, unose i nešto više od igre. Tradicija međusobnih duela svakako je prisutna, ali na prvom mestu su fudbalske zvezde koje su u karijerama branili boje sadašnjih rivala. Mančester junajted na San Siru dočekuje nekadašnja legenda kluba Dejvid Bekam, koji brani boje Milana. „Beks“ je u „roso-nerima“ na pozajmici iz Los Anđeles Galaksija, ali je najveći trag koji je ovaj fudbaler napravio u svojoj karijeri ostao u Mančesteru. Veliki broj tadašnjih saigrača, rukovodstvo i trener, kao i armija navijača „crvenih đavola“ nije zaboravilo Bekama.

– Dejvid je uvek bio u centru pažnje. Međutim, on je toliko veliki čovek da ga slava uopšte nije izmenila. Toliko o njemu kao osobi, a o fudbalskim umećima Dejvida Bekama svedoče vrhunski mečevi. On je i danas u fenomenalnoj formi i siguran sam da će igrati bar još tri sezone. Njegove lopte imaju „oči“, a slobodni udarci su pola gola. Siguran sam da će kada budemo igrali na Old Trafordu, navijači uživati u tome da ga ponovo vide na delu – rekao je Bekamov saigrač iz čuvene „generacije 92“, a sadašnji kapiten Mančester junajteda Rajan Gigs.

Ipak, tim Brazilca Leonarda daleko je od toga da se bazira na Bekamovoj igri. Milanezi igraju atraktivan i dopadljiv fudbal, a prekaljeni učesnici Lige šampiona Ronaldinjo, Sedorf, Inzagi, Nesta, Zabrota i Pirlo imaju mnogo razloga da poveruju da će u četvrtfinale „preko“ Fergusonovih izabranika.

U drugom večerašnjem meču, najuspešnije tim francuske u poslednjoj deceniji Lion, na svom Žerlanu dočekuje Real Madrid. Ovoga puta favorit je „kraljevski klub“, ali jedan od „tegova“ koji su prevagnuli na madridski tas je i nekadašnja zvezda Liona Karim Benzema.

– Drago mi je što ću ponovo igrati u rodnom gradu i na stadionu na kojem sam imao mnogo uspeha. Međutim, ja sam sada igrač Real Madrida koji mi je pružio uslove kakve u Francuskoj nije mogao nijedan drugi tim. Stavljam se na raspolaganje treneru Manuelu Pelegrinuju i daću sve od sebe da postignem gol ako se nađem na terenu – izjavio je Benzema.

Oba tima trenutno nisu vodeća u nacionalnim prvenstvima, ali daleko od toga da su se odrekli titula, međutim, sigurno je da bi mesto na krovu Evrope menjali za nekoliko domaćih šampionata.

Prvi mečevi osmine finala igraju se ove i sledeće nedelje, a revanši 9. i 10, odnosno 16. i 17. marta.

Bez Vidića na San Siru

Nemanja Vidić neće nastupiti ni u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona protiv Milana, saopštio je klub sa Old Traforda. Pored srpskog reprezentativca u avionu sa ekipom koja je već stigla u Milano, nije bilo ni Andersona. Srbin i dalje ima problema sa upaljenim nervom u nozi i zbog toga ne može da se fizički pripremi za napore. Odsustvo Vidića praktično znači će Ferguson morati da se odluči između Džonija Evansa i Vesa Brauna kao partnera u centralnom delu odbrane, zajedno sa Riom Ferdinandom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari