Biznismen Milan Beko saslušan je u svojstvu građana, povodom sporne privatizacije C-marketa, potvrđeno je Danasu u policiji. Saslušanje je trajalo četiri sata, koliko maksimalno traje informativni razgovor sa građaninom, dok je za duže potrebna njegova saglasnost. Međutim, izvor Danasa iz policije navodi da je saslušanje bilo početkom protekle sedmice, ne precizirajući tačno dan, što navodi na zaključak da je Beko prvo saslušan, a onda na ekonomskom forumu na Kopaoniku kritikovao Vladu.


Beko je prethodno saslušan 29. januara zbog privatizacije Luke Beograd, i tada je ostao šest sati, predočavajući inspektorima UKP detaljnu dokumentaciju i argumente. U oba posla, i C-marketu i Luci, reč je o preuzimanju i trgovini akcija, pre svega takozvanih malih akcionara i države, u kojima je Beko bio zajedno sa vlasnikom Delta holdinga Miroslavom Miškovićem. Kasnije se Mišković povukao iz Luke, a Beko iz C-marketa. O slučaju C-marketa, vodi se dugogodišnji sudski postupak u okviru takozvane stečajne mafije, čiji je kao jedan od članova označen i bivši direktor ovog maloprodajnog lanca Slobodan Radulović, koji je u bekstvu. Radulović je svojevremeno u pismu upućenom zvaničnicima EU objavio da je deo novca od privatizacije C-marketa, tada vladajuća DSS Vojislava Koštunice usmerila na finansiranje prosrpskih snaga u Crnoj Gori, prilikom održavanja referenduma o nezavisnosti. Postupak stečajnoj mafiji, u kome je pre nekoliko godina svedočio i Beko, u završnoj je fazi, u toku je izlaganje završne reči odbrane. Inače, i prilikom prvog saslušanja Beka u policiji najavljeno je da će uskoro biti ispitan i o C-marketu, te da je reč o usaglašavanju termina sa njegovim obavezama.

Izvori iz istrage koju vodi Radna grupa Uprave kriminalističke policije navode da su slučajevi C-market i Luka Beograd pri kraju. Prema tim navodima, predmet C-marketa obuhvata nezakonitosti u preuzimanju 76 odsto akcija malih akcionara, gde su aktivnu ulogu sem Beka i Miškovića, te Radulovića, imali i ekonomski konsultant Danko Đunić, ali i predstavnik malih akcionara Branko Pavlović. U vezi sa C-marketom saslušan je prošle nedelje i Mišković, koji je u pritvoru od 12. decembra, tvrde policijski izvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari