Uvodni prijateljski mečevi košarkaške reprezentacije Srbije u okviru priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, odagnali su pojedine sumnje i nedoumice koje je imao selektor Dušan Ivković. Dve pobede protiv Letonije nisu smirile niti ubedile iskusnog stratega da „orlovi“ mogu dobiti epitet favorita u grupi u konkurenciji Crne Gore i Izraela.

Na osnovu ogromnog i priznatog znanja Duda je rešio da neposredno pred odlazak u Banjaluku skrati spisak na četrnaest ili petnaest imena, svestan da vremena za gubljenje jednostavno nema.

– Pokazali smo neosporan napadački talenat, međutim u fazi odbrane ćemo morati još puno da radimo. Ostaje nam da u narednih nekoliko dana iskorigujemo greške nakon kojih smo primili puno koševa – samokritičan je Ivković.

Već posle dve prijateljske utakmice jasno je da će Srbija imati problema pod samim košem. Ukoliko se Nenad Krstić ne oporavi nedostajaće nam masa i visina. Utisak je da Vladimir Štimac nema razloga da brine za mesto u timu, mada je bilo evidentno da mu osim visine nedostaje bolja igra izvan samog reketa. Selektor će i tokom kvalifikacija u pojedinim fazama igrati sa dve četvorke, uglavnom kada na parketu u isto vreme budu bili Zoran Erceg i Duško Savanović.

– Prerano je govoriti o konačnoj koncepciji. Igrali smo sa dve četvorke da bismo dobili na agresivnosti, što je dalo rezultata u jednoj seriji. Ukoliko se Krstić ne oporavi bićemo u velikom problemu. Nećemo imati masu i dominaciju pod košem. Ne tvrdim da će nam igra sa dva krilna centra postati normalna stvar, ali tokom priprema moramo sve varijante da isprobamo – naveo je iskusni stručnjak.

Situacija sa plejmejkerima podjednako je nezavidna. Osim Miloša Teodosića, Srbija praktično nema izvornog organizatora igre. Ivković je u toj ulozi video Aleksandra Rašića, međutim pouzdani bek iz nepoznatih razloga ima problema sa bolovima u ramenu i vratu.

– Očekujem da će se u narednih nekoliko dana priključiti treninzima. Nedostaje nam tako iskusan igrač u organizaciji napada. Pozicija jedinice bila je preveliki zalogaj za naše mlade igrače – zaključio je Dušan Ivković.

Srbija sledeći meč igra u subotu protiv Ukrajine od 12 časova, a zatim odlazi u Banjaluku gde će odigrati meč sa istoimenim rivalom, ali u sastavu od maksimalnih petnaest košarkaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari