U stara dobra vremena predsednik Avganistana Hamid Karzaji je jednom nedeljno stupao u kontakt sa svojim prijateljem, tadašnjim predsednikom SAD Džordžom Bušom. Međutim, to više nije slučaj u odnosima lidera SAD i Avganistana.

Administracija novog američkog predsednika Baraka Obame je početkom godine ukunula pristup Karzaiju Beloj kući. Nova administracija SAD smatra da je korumpirano predsedništvo Avganistana glavni razlog što se talibani i Al Kaida ponovo toliko šire na avganistanskom tlu.

Prošlonedeljni predsednički izbori trebalo je da doprinesu poboljšanju takve situacije. Verovalo se da su snage pod pokroviteljstvom SAD u centralnoj azijskoj državi uspele da bar učine da demokratija funkioniše u regionu. Umesto toga, izbori su se pretvorili u pravu katastrofu. Opozicioni političari i zapadne diplomate navode da su izbori lažirani i da je to delo uglavnom, mada ne isključivo, pristalica predsednika. Ujedinjene nacije su saopštile da glasovi u regionima, u kojima je dokazano da se dogodila prevara, treba da se ponište.

Izborna žalbena komisija Avganistana naredila je ponovno delimično prebrojavanje glasova uz obrazloženje da je došlo do očitog i uverljivog lažiranja izbora. Karzaijev najveći protivnik Abdulah Abdulah, bivši ministar spoljnih poslova Avganistana, rekao je da izbori predstavljaju „prevaru kojom je dirigovala država“. Dakle, Avganistan je zapao u krizu zbog sporne predsedničke izborne trke na kojoj je prema poslednjim podacima, nakon prebrojanih glasova u 600 izbornih jedinica, Karzaji zadobio poverenje 54,1 odsto birača, ostavivši svog rivala Abdulaha Abdulaha daleko iza sebe sa osvojenih 28,3 odsto. Međutim, do sada ima 720 prijavljenih slučajeva prevare, zbog čega bi veliki broj glasova mogao biti poništen.

Ipak, kako navode analitičari, bilo da odnese pobedu u prvom izbornom krugu ili da ukrsti koplja sa Abdulahom u drugom, Karzaji će najverovatnije ostati u predsedničkoj fotelji. To znači, dodaju oni, da je Vašington primoran na kontakte s njim. Problem je, međutim, u tome što je Karzaijev legitimitet poljuljan. I pre lažiranja glasova veliki broj Avganistanaca bila je besna na njega zato što nije uspeo da suzbije korupciju i patronat koji su paralisali napore da se država iscrpljena ratovanjem vrati na noge.

Međunarodna humanitarna zajednica obeshrabrena je mogućnošću da i unarednih pet godina vladu pustoše krijumčari drogom i ratni profiteri. I Vašingtonu je dosta Karzijeve dvoličnosti i nemarnosti, navode analitičari. Uprkos činjenici da je na vlast došao zahvaljujući invaziji na Avganistan koju su predvodile SAD, Karzaji je poslednje izbore iskoristio kao priliku da sebe prikaže kao Avganistanca koji želi da kritikuje način na koji koalicione snage pod pokroviteljstvom Vašingtona ugrožavaju civile tokom potrage za talibanima.

I američkom i evropskom javnom mnjenju je dosta loših vesti iz Avganistana. U čemu je poenta slanja dodatnih trupa i ulaganja milijardi dolara u Avganistan, pitaju se kritičari Obame, kada se stiče utisak da talibani osvajaju teritorije i da novac nestaje u vrećastim džepovima kabulskih zvaničnika?

Međutim, ako SAD raskrste sa Karzaijem, posledice će biti katastrofalne i za Avganistan i za Ameriku, tvrdi Ašraf Gan, komentator koji se školovao u SAD. „Ukoliko se SAD povuče, ovde će moći da se primeni izreka oko za oko zub za zub“. Kao i ostali avganistanski političari, Gani prognozira da će se dogoditi jeziv scenario u Avganistanu u kojem talibani upadaju u Kabul i svete se hiljadama „saradnika“ koji su pomogli Karzaiju i Amerikancima. Milioni običnih građana Avganistana, oni koji su poverovali obećanjima Zapada.

Al Kaida će se u međuvremenu vratiti u visokom stilu. „Sve ove raskošne vile u kojima žive diplomate i bogati biznismeni pripašće porodicama članova Al Kaide“, tvrdi Harun Mir, direktor Avganistanskog centra za istragu i političke studije, i dodaje da će tamošnji „poraz“ snaga koje predvode SAD ići na ruku muslimanskim ekstremistima širom sveta.

Da se to ne bi dogodilo, Karzaji će morati da pokaže rezultate i to brzo. Avganistanci tvrde da za početak mora da otpusti korumpirane zvaničnike, uvede red i zakon i iskoristi novac stranih humanitarnih organizacija za izgradnju puteva, mostova, škola, što su međunarodna zajedica i on davno obećali, ali nikada nisu ispunili. Na taj način bi se mnogi Avganistanci vratili u zemlju, a napredak talibana bio bi osujećen.

 

Mogući postizborni scenario

Prvi scenario: Proglašenje Hamida Karzaija pobednikom na izborima, budući da je osvojio 50 odsto glasova i prešao cenzus, potvrđujući svoj trijumf samo površnim nastojanjima da suzbije navode o izbornoj krađi. Uslediće protesti Abdulaha i ostalih kandidata.

Drugi scenario: Detaljnija istraga tvrdnji o lažiranju izbora i delimično ponavljanje glasanja ukoliko to bude neophodno. Karzaji će se i u ovoj priči iznedriti kao pobednik, a Zapad može da tvrdi da su učinjeni svi napori da bi pravda bila zadovoljena. Međutim, i dalje su mogući protesti Abdulaha i ostalih.

Treći scenario: Rigorozna istraga navoda o izbornoj krađi pri čemu je Karzaji lišen dela glasova te više nema potrebnu većinu od 50 odsto, pa je neophodno da se održi drugi krug izbora. Međutim, imajući u vidu da će nastupiti zima u Avganistanu, to može biti moguće tek na proleće. Pristalice predsednika iz Paštuna će tvrditi da su ga SAD sprečile da se vrati na vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari