Studija dve nevladine novinarske organizacije otkrila je da su predsednik SAD Džordž Buš i visoki zvaničnici njegove administracije izdali stotine lažnih saopštenja povodom pretnji nacionalnoj bezbednosti iz Iraka dve godine posle terorističkih napada 2001.
Studija zaključuje da su saopštenja „bila deo orkestrirane kampanje u cilju efikasnog uticanja na javno mnjenje u procesu koji je uveo naciju u rat na osnovu lažnih izgovora.

Studija je objavljena na veb sajtu Centra za javni integritet, koji sarađuje s Nezavisnim fondom za novinarstvo. Portparol Bele kuće Skot Stanzel nije želeo da komentariše rezultate studije, ali je ponovio da je stav administracije, kao i svetske zajednice, bio da je irački lider Sadam Husein pretnja. „Akcije preduzete 2003. zasnovane su na kolektivnim procenama obaveštajnih agencija širom sveta“, izjavio je Stanzel. Studija je prebrojala 935 lažna saopštenja u dvogodišnjem periodu. Utvrđeno je da su u govorima, brifinzima, intervjuima i drugim obraćanjima Buš i zvaničnici administracije jasno izložili najmanje 532 slučaja da Irak ima oružje za masovno uništavanje, da pokušava da ga proizvede, stekne ili da se poveže sa Al Kaidom.
„Bušova administracija povela je naciju u rat na osnovu pogrešnih informacija kojima se smišljeno propagiralo i koje su kulminirale u vojnoj akciji protiv Iraka 19. marta 2003“, izjavili su Čarls Luis i Mark Riding Smit, članovi Nezavisnog fonda za novinarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.