Više od četiri miliona Amerikanaca bivših i aktuelnih službenika u američkoj vladi obavešteni su juče da su bili žrtve napada hakera koji rade za Kinu. Napad se navodno dogodio u decembru prošle godine. Detalji o ovom događaju juče su procurili u javnost.


Osumnjičeni hakeri iz Kine izveli su masovni upad u kompjuterski sistem američke vlade i ugrozili lične oko četiri miliona američkih građana, priznali su juče američki zvaničnici. Sajber napad na Kancelariju za upravljanje kadrovima američke vlade (OPM) „najgori je vid krađe državnih podataka do sada“, navodi se u izjavi jednog zvaničnika, prenosi Volstrit žurnal. Suzan Kolins, članica Obaveštajnog komiteta Senata, uverena je da iza napada stoje hakeri iz Kine. Upad je, kako ističe, još jedan pokazatelj uspešnosti jedne strane sile u svojim namerama. Kina je, međutim, negirala da je ijedan zvaničnik njene vlade umešan u napad. „Sajber napadi su generalno anonimni i teško im je ući u trag“, navodi portparol ministarstva spoljnih poslova Hong Li.

Hakeri su pristupili i brojevima socijalnog osiguranja zaposlenih, podacima o radnim mestima, ocenama učinaka, navode predstavnici agencije, koji nisu mogli da kažu koje podatke su hakeri uzeli, prenosi Vašington post.

„Sasvim sigurno da je OPM veoma cenjena meta“, kazala je šefica za informisanje u OPM Dona Sejmur. „Imamo mnogo informacija o ljudima i to naši neprijatelji žele“, navodi ona, prenosi Vašington post.

„Kina je svuda“, smatra Ostin Berglas, rukovodilac sajber istrage i bivši sajber zvaničnik pri njujorškoj kancelariji FBI. „Oni pokušavaju da steknu socijalnu, ekonomsku i političku prednost u odnosu na SAD na svaki mogući način. A najlakše je to učiniti krađom intelektualne svojine i osetljivih informacija“, navodi Berglas, prenosi Rojters.

Informacije o hakerskom napadu usledile su svega dva meseca od kada je Bela kuća bila primorana da prizna da su ruski hakeri možda pročitali mejlove predsednika Baraka Obame nakon uspešnog hakerskog napada na sisteme Bele kuće i Stejt departmenta.

Obamina administracija je u stalnom strahu od kineskih hakera, čak se maja prošle godine odlučila na vrlo neobičan korak – podignute su optužnice protiv pet članova kineske Narodnooslobodilačke armije koji su bili deo šangajske hakerske mreže poznate kao jedinica 61398.

Džu Haikuan, portparol ambasade Kine u SAD, kaže da iznošenje brzih zaključaka i pravljenje hipotetičkih optužbi nije odgovorno, čak je i kontraproduktivno. Kongresmen demokrata Adam Šif pozvao je da se modernizaciju sajber baza podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari