Bivši sekretar za štampu Bele kuće Skot Meklilan optužio je američkog predsednika Džordža Buša i potpredsednika Dika Čejnija da su učestvovali u obmani javnosti povodom uloge pomoćnika Bele kuće u otkrivanju identiteta operativca CIA.
U odlomcima svoje knjige „Šta se dogodilo“, koja neće biti objavljena pre naredne godine, Meklilan prepričava konferencije za novinare iz 2003, kada je ubeđivao novinare da pomoćnici Bele kuće Karl Rov i Lusi Libi Skuter nisu „umešani“ u otkrivanje identiteta operativca CIA Valeri Plejm.

Bivši sekretar za štampu Bele kuće Skot Meklilan optužio je američkog predsednika Džordža Buša i potpredsednika Dika Čejnija da su učestvovali u obmani javnosti povodom uloge pomoćnika Bele kuće u otkrivanju identiteta operativca CIA.
U odlomcima svoje knjige „Šta se dogodilo“, koja neće biti objavljena pre naredne godine, Meklilan prepričava konferencije za novinare iz 2003, kada je ubeđivao novinare da pomoćnici Bele kuće Karl Rov i Lusi Libi Skuter nisu „umešani“ u otkrivanje identiteta operativca CIA Valeri Plejm. „Potpuno nesvesno promakle su mi netačne informacije. Pet visokih zvaničnika administracije takođe su odgovorni za to: Rov, Libi, potpredsednik, predsednikov šef personala i lično predsednik Buš“. U to vreme šef personala predsednika bio je Endrju Kard. Rov je bio jedan od važnih izvora informacija za pisanje novinske kolumne u kojoj je otkriven identitet Plejmove. Libi je takođe govorio novinarima o zvaničnicima CIA i zbog toga je okrivljen. On je jedina osoba koja je optužena u ovom slučaju.
Isečci knjige ponovo podstiču pitanja šta se dogodilo u Zapadnom krilu Bele kuće i koliko su Buš i Čejni bili upoznati sa celom situacijom. Godinama je to bio posao Meklilana, koji je pokušavao da odvrati novinare da postavljaju škakljiva pitanja. Sada se situacija preokrenula, Meklilan postavlja takva pitanja, a odgovore je podjednako teško dobiti.
Plejmova je reagovala izjavom: „Uvređena sam činjenicom da je Meklilan potvrdio da je davao štampi pogrešne informacije. Ono što me je još više šokiralo jeste potvrda Meklilana da mu nisu jedino Karl Rov i Skuter Libi savetovali da laže, već i Čejni, predsednikov šef osoblja Kard i Buš, koji je naredio Meklilanu da objavi tako pogrešno saopštenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari