Jedan od najrazornijih požara u istoriji Teksasa gubio je juče na snazi jer su se vetrovi umirili, ali vatrogasci, čije su mogućnosti prenapregnute, još nisu imali kontrolu nad stihijom koja je pustošila travnata prostranstva zahvaćena sušom.


Požar u okrugu Bastrop, najstrašniji od 180 koliko ih je izbilo prošle sedmice u Teksasu, jedan je od najrazornijih u istoriji ove federalne države u SAD, s obzirom na to da je uništio više od 1.000 kuća i usmrtio četvoro ljudi. Vetrovi koje je izazvala tropska oluja Li, pretvorili su požar u pravi pakao tokom proteklog vikenda. U noći između utorka i srede povećana je vlažnost vazduha i na nekim mestima je uspostavljena kontrola nad stihijom, rekao je predstavnik Teksaške šumske službe.

Republikanski guverner Teksasa Rik Peri bio je prinuđen da prekine posetu Južnoj Karolini u okviru kampanje za predsedničku kandidaturu, i obišao je opustošene predele u Bastropu, na 40 kilometara od Ostina. Peri je kasnije u ovu oblast rasporedio pripadnike Prve teksaške jedinice za specijalne namene, koja je korišćena za pretragu i spašavanje u Njujorku nakon terorističkih napada od 11. septembra 2001. i u Nju Orleansu posle katastrofe koju je izazvao uragan Katrina.

Bela kuća je saopštila da je administracija predsednika SAD Baraka Obame odobrila sedam federalnih zajmova Teksasu da bi se ta država izborila sa požarima. U njihovom gašenju angažovano je 1.200 vatrogasaca, od kojih su neki došli iz Kalifornije i Oregona. U akcijama je učestvovalo pet letećih tankera sa vodom, kao i tri „kanadera“ sa kapacitetom od 1.500 galona vode koju su skupljali iz jezera.

Kao uzrok sadašnje katastrofe navodi se suša, koja u Teksasu traje već godinu dana, i koja je jedna od najozbiljnijih u istoriji ove države, Požar u Bastropu je najrazorniji u Teksasu za više od jedne decenije, i prevazišao je čak onaj u kojem je u aprilu na severu Teksasa spaljeno 168 kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari